Hullud promokampaaniad, mis tekitasid kaose

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
American appareli Woody Alleni reklaam
American appareli Woody Alleni reklaam Foto: American Apparel

Ettevõtted proovivad alati oma suurte kampaaniatega silma paista, kuid mõnikord saavad esialgu naljana mõeldud kampaaniad sellise tagasilöögi osaliseks, et kampaaniavastaste meeleavalduste vaigistamiseks lihtsast vabandamisest ei piisa.

Ajakiri Business Insider pani kokku edetabeli viimasel ajal kõige hullema tagasilöögi saanud turunduskampaaniatest.

Paljud vead, mida neis tehtud on, tunduvad küll ilmsed, kuid idee väljakäimise hetkel ei ole ettevõtetes keegi selle peale tulnud, et tegemist on halva ideega.

Holiday Inn: sugude painutamise pahameel

1998. aasta Superbowlil esitles hotellikett Holiday Inn oma muutuse läbi teinud majutusasutusi üsnagi veidra reklaamiga. Nimelt võrdles ettevõte uuenduskuuri läbinud hotelle transseksuaaliga, kes läks kooli kokkutulekule. Reklaami ei saatnud aga loodetud edu. Reklaam tõi tänavatele lesbid, geid ja soovahetuse läbi teinud inimesed, kes protesteerisid ja boikoteerisid ettevõtet.

Maailma Looduse Fond: taktitundetu 9/11 katastroofile viitamine

Fond tahtis antud kampaaniaga tõmmata tähelepanu Aasiat laostanud tsunamile, mis on küll õilis eesmärk, kuid selle seostamine kogu maailma vapustanud 9/11 katastroofiga eriti veel ajal, mil õõvastava sündmuse toimumisest hakkas mööduma kaheksa aastat, ei ole eriti õilis.

Reklaam, milles näidati sadu lennukeid WTC poole lendamas, tekitas tohutu pahameelelaine ja asetas fondi otsekohe häbiposti. Hiljem tunnistas Maailma Looduse Fond, et seda reklaami ei oleks kunagi tohtinud avalikkuse ette lasta.

Just For Feet: rassistlikud jooksureklaamid

Enne skandaalset reklaamikampaaniat oli Just for Feet tundmatu firma, mis lootis 1999. aastal oma kampaaniaga meeletut edu saavutada. Reklaamis jookseb Kenya sportlane, kelle uimastavad poolmilitaarse välimusega valged mehed. Ärgates avastab jooksja, et tema jalga on kleebitud Nike'i jooksukingad. Reklaam ärritas paljusid vaatajaid, kes nimetasid seda tülgastavalt rassistlikuks.

Kampaaniaga kaasnenud vastukaja muutus nii negatiivseks, et Just For Feet otsustas kampaania teinud agentuuri Saatchi & Saatchi kohtusse kaevata.

Pfizer: võlts TV pressiesindaja

Kunstliku südame leiutaja Robert Jarvik oli Pfizeri kolesterooliravimi Sortis kinni makstud eestkõneleja. «Kuigi ma olen arst, ei tähenda see, et ma ei muretseks oma kolesterooli pärast,» rääkis Jarvik inimestele. Kuid veider oli kogu asja juures see, et mehel ei olnud tegelikult mitte mingisugust sidet meditsiiniga. Kui pettusest hais ninna saadi ja ettevõtet avalikult häbistati, keelas Pfizer kiiruga kõik Jarvikuga seotud reklaamid ära.

Spirit Airlines: naftareostus ei ole naljaasi

Spirit Airlines üritas Mehhiko lahe naftareostust siduda ka oma troopiliste reklaamidega. Siiski märkas ettevõte kiiresti, et kasutades viimase aja üht tõsisemat keskkonnakatastroofi oma positiivsusest pakatavates reklaamides ei ole hea idee.

Ettevõte keelas reklaamid kiiresti ära, kuna need tekitasid inimestes palju pahameelt.

American Apparel: ära kunagi jända Woody Alleniga

American Apparel on tuntud oma hullude reklaamidega, kus ettevõtte töötajad näitavad end provokatiivsetes poosides. Kuid kui otsustati reklaamplakatitel kasutusele võtta Woody Allen, tekkis sellest suur pahandus. Nimelt kaebas näitleja ettevõtte kohtusse, kuna temalt ei küsitud luba pildi kasutamise kohta. Allen võitis kohtulahingu ning ettevõte maksis talle viis miljonit dollarit kahjutasu.

Sony: võlts fännileht

Sony lootis võltsi fännilehe kaudu tekitada inimestes veelgi suurema huvi PSP vastu, laadides üles ka video, kus «fänn» esitas pala «All I Want For X-Mas I A PSP».

Kuid pettust kahtlustavad mängijad ja internetikasutajad said kiiresti jälile, et lehe on teinud Sony enda töötajad. Seepeale rünnati ettevõtet erinevates internetifoorumites ja mängulehtedel.

Molson: edendame alaealiste alkoholitarbimist

Suur õlletootja Molson proovis oma kaubamärki veelgi tuntumaks muuta, tuues välja kampaania, kus otsiti parimate pidutsejate kooli Kanadas. Ettevõtte palus kõigil lisada oma Facebooki lehele nn hulle peopilte ja parima pildi omanikku lubati premeerida reisiga Cancuni.

Seepeale hakkas aga laviinina lehele tekkima pilte alaealiste joomapidudest, millele järgnesid õppeasutuste ja valitsuse vihased kirjad, mistõttu tuli Molsonil kampaania viivitamatult lõpetada.

Coca-Cola: sotsiaalse meedia õudusunenägu

Hiljutise Dr. Pepperi kampaania raames proovis Coca-Cola testida Facebooki võimu ning palus kampaanias osalejate luba, et nad võiksid ise liitunud inimeste näoraamatu staatust muuta.

Kuid pärast seda, kui kahe alaealise tüdruku Facebooki profiili ilmusid viited pornovideole, pidi ettevõte kampaaniast loobuma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles