Moedisainerid, kes on kõige rohkem mõjutanud tänapäeva moodi

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yves Saint Laurent koos modellidega.
Yves Saint Laurent koos modellidega. Foto: PIERRE VERDY/AFP

Kui jutuks on stiil, siis jätavad kõige märkimisväärsema jälje maha need disainerid, kes julgevad astuda üle piiride. Nad on moemaailma mässajad, inimesed, kes näevad asju teisiti. Moemaailmas on õnneks palju neid, kes julgevad moodi suunata ja kujundada seda, kuidas me riides käime.

Coco Chanel
Coco Chanel Foto: EPSON/SIPA/EPSON/SIPA

Ammu enne seda, kui moemaailmas hakkasid olulist rolli mängima stiilikoonid nagu Rihanna, Lady Gaga ja Alexander Wang, eksisteerisid moeloojad, kes on kõige rohkem mõjutanud seda, kuidas me tänapäeval riides käime, kirjutab Glamour.

Väikese musta kleidi looja: Gabrielle «Coco» Chanel

Coco Chanel oli moelooja, kes ei soostunud riietuma oma ajale kohaselt formaalselt ja viisakalt, vaid disainis sportlikumaid rõivaid. Chanel oli väidetavalt see, kes saatis pensionile korseti ja kujundas väikese musta kokteilikleidi, mis on tänapäeval peaaegu iga naise garderoobis. Chaneli eesmärgiks oli luua rõivaid, mida kandes saavad naised end normaalselt liigutada (eelnevalt oli mood olnud suhteliselt jäik). Tänu Chanelile teame tänapäeval veel selliseid trendikaid rõivaid nagu tviidjakk ja igapäevane käekotike.

Diori moemaja värske kollektsioon
Diori moemaja värske kollektsioon Foto: PHILIPPE WOJAZER/REUTERS

Futuristlik moelooja: Cristobal Balenciaga

Balenciaga andis 1950. ja 1960. aastate siluettidele sügavust ja arhitektuurilist mõõdet. Ta segas omavahel kokku vanaaegsed tehnikad ja moodsa välimuse. Balenciaga kuulsamad siluetid, mille hulka kuulub näiteks ilma pihaosata kleit, on olulised veel tänapäevalgi. Nüüdisaegsed disainerid võtavad sageli Balenciaga loomingust eeskuju. Alexander Wang, kes on hetkel Balenciaga moemaja loominguline juht, on nii mõnegi vana disaini taas moelavadele toonud.

Moefantaasiate realiseerija: Christian Dior

Christian Dior hakkas Pariisist vormima maailma moepealinna 1947. aastal. Oma debüütkollektsiooniga lõi Dior moe «uue ilme»: liivakellafiguuri rõhutavad siluetid, põlvini ulatuvad seelikud ja pikad õhtukleidid. Diori looming tekitas palju vastuolu näiteks siis, kui kuulus disainer kujundas seeliku, mille valmistamiseks kulus 40 meetrit riiet. Kuna tegemist oli sõjaajaga, peeti seda raiskamiseks. Dior suri ootamatult 1957. aastal (jättes moemaja juhtima Yves Saint Laurent'i), kuid Diori visioon ja fantaasia mõjutavad disainereid veel praegugi.

Yves Saint Laurent
Yves Saint Laurent Foto: /AP
YSLi kuulsad kleidid
YSLi kuulsad kleidid Foto: PATRICK KOVARIK/AFP

Moodsa kunsti armastaja: Yves Saint Laurent

Yves Saint Laurent oli vaid 21-aastane, kui ta pärast Diori surma pidi moemaja juhi rolli enda kanda võtma. YSL-il oli hea fantaasia ja ta on loonud kõige fantastilisemaid kollektsioone. YSL oli ühtlasi esimene, kes tõi moodsa kunsti moemaailma, kasutades Piet Mondriani abstraktseid maale oma kleitidel. Veel üks oluline looming YSL-ilt on Le Smoking - androgüünne smoking, mis on mõeldud eelkõige naistele. 

Kuulsuste ja kuningliku pere lemmik: Gianni Versace

Gianni Versace
Gianni Versace Foto: PIERRE VERDY/AFP

Gianni Versace riietas nii rokkstaare kui kuningliku pere liikmeid oma ülepakutult säravate ja glamuursete rõivastega. Versace oli moedisainer, tänu kellele mõistis maailm, et Itaalia on moemaailmas oluline osaline. Versace juhtis moemaailma 1980. aastatel ja 1990. aastate alguses, tema klientide hulka kuulusid näiteks printsess Diana, Elton John, Elisabeth Hurley. Versace moe-show'del astusid sageli üles supermodellid Naomi Campbell, Linda Evangelista ja Claudia Schiffer. Kahjuks tapeti andekas moelooja 1997. aasta juulis oma South Beachil asuva kodu ees.

Alexander McQueen
Alexander McQueen Foto: FRANCOIS GUILLOT/AFP

Revolutsionäär: Alexander McQueen

Alexander McQueeni kollektsioonide läbivaks teemaks oli tume romantika. McQueen lõi uhkeid, haute couture'ile omade kvaliteediga rõivaid, mis panid avalikkust alati imestama. Tema moe-show'd viisid publiku justkui transsi. McQueeni aksessuaarid oli niivõrd komplitseeritud ja geniaalsed, et neid oli paljudel raske mõista. Ta disainis rõivaid näiteks Lady Gagale ja Sarah Jessica Parkerile. McQueeni moemaja üks kuulsamaid kleite on hertsoginna Catherine'i pulmakleit. Lennuka fantaasiaga moedisainer leidis ilu sageli süngetest kohtadest, kuid kahjuks ei suutnud ta astuda vastu oma deemonitele ja lõpetas oma elu 2010. aasta veebruaris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles