Mõrtsukhaidel leidub ohtlikke ravimiresistentseid baktereid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõrtsukhaidel leidub ohtlikke ravimiresistentseid baktereid
Mõrtsukhaidel leidub ohtlikke ravimiresistentseid baktereid Foto: SCANPIX

Teadlased avastasid, et ujujatele ja surfajatele on mõrtsukhai hammustus varasemast veelgi ohtlikum, kuna neilt leidub ohtlikke ravimiresistentseid baktereid.

Haide organismist leiti stafülokoki-ja kolibaktereid, kirjutab Discovery News.

Teadlased hoiatasid, et  üha rohkematelt maismaa- ja mereloomadelt on leitud ravimiresistentseid baktereid.  

«Fakt, et selliseid baktereid leidub ka kaldalt kaugel meres elavatel loomadel, teeb murelikuks. Need bakterid võivad olla tapvad,» lausus Florida Atlantic University teadlane Jason Blackburn.

Teadlased leidsid nii haidelt kui ka veel mitmete teiste mereloomadelt lisaks stafülokoki- ja kolibakteritele veel 141 ravimiresistentset bakterit.

Blackburni sõnul ei ole need bakterid resistentsed vaid looduslikele antibiootikumidele nagu penitsiliin, vaid ka sünteetilistele ravimitele.

Ohtlikke baktereid ei leitud mitte ainult rannalähedastes vetes elavatelt haidelt, vaid ka avameres elavatelt.

Blackburni sõnul oli see loomulik areng, et haidel leiduvatel bakteritel on penitsiliini resistentsus. Kuid keerulisem on lugu sellega, kuidas sai resistentsus tekkida laboratooriumis toodetud antibiootikumide suhtes. Miks neid baktereid kandvad veeloomad ei haigestu? Kas on neil tekkinud vastavad geenid?

Blackburni sõnul ei ole asi selge, kuid selle kohta on teooria.

«Inimeste tarbitavate ravimite jäägid ja bakterid  jõuavad koos reoveega ookeani. Ellu jäänud ohtlikud bakterid leiavad endale uue paiga kalades. Neid kalu söövad aga haid. Ka kalakasvatuses kasutatakse antibiootikume, mis võivad mingil ajal veekogudesse sattuda ning muudavad baktereid veelgi resistentsemaks,» selgitas teadlane.

Blackburn jätkas, et edaspidises uuringus vaadeldakse, miks nende ohtlikke bakterite kandjateks olevad haid ei haigestu.

Uurijate sõnul tarbivad inimesed antibiootikume üle ja see omakorda aitab ravimiresistentsete bakterite levikule kaasa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles