Raemuusikal esinevad keelpillikvartetid

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Keelpillikvartett Pädaste mõisas.
Tartu Keelpillikvartett Pädaste mõisas. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Kolmapäeval, 28. juulil kell 20 Pärnu raekojas algaval "Raemuusika" kontserdil „Mendelssohni oktett” kuuleb Tobiase ja Tartu keelpillikvartettide ühisesituses Felix Mendelssohni meistriteost Oktett Es-duur op. 20.

Saksa varajase romantismi helilooja ja dirigent Jakob Ludwig Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847) komponeeris Okteti Es-duur op. 20 aastal 1825, olles ise vaid 16aastane.

„See erandliku koosseisuga oktett - neli viiulit ning kaks altviiulit ja tšellot - ei ole tüüpiline topeltkvartett, vaid selles teoses on kõik liikmed iseseisvad ja see asjaolu koos erakordse esituskeerukusega teevad teose ettekande harukordseks,” on teost kirjeldanud Eesti muusika- ja teatriakadeemia professor Toomas Velmet. „Lisaks kõigele on tegemist suurekoosseisulise kammeransambliga, see tähendab, et dirigendi organiseeriv käsi puudub.”

Peale Mendelssohni esitatakse neljandal "Raemuusika" kontserdil Edward Griegi (1843-1907) muusikat. Kuulsalt Norra romantismiajastu heliloojalt, pianistilt ja norra rahvusliku muusika rajajalt tulevad ettekandele „Kaks eleegilist meloodiat” op. 34.

Kaunid keelpillimuusikateosed Mendelssohnilt ja Griegilt toovad kuulajateni Tobiase ja Tartu keelpillikvartt.

Neist esimesse, Tobiase keelpillikvartetti kuuluvad Maano Männi (viiul), Kristjan Hallik (viiul), Toomas Nestor (viiul) ja Aare Tammesalu (tšello).

Nelja muusiku koostöö algus ulatub aastate taha, Tobiase keelpillikvarteti nime all astuti esimest korda üles 2001. aastal festivalil „Tubin ja tema aeg”. Kvarteti nimi on austusavaldus helilooja Rudolf Tobiasele, kes kirjutas eesti esimese keelpillikvarteti. Keelpillineliku repertuaari kuuluvad maailma kvartetiliteratuuri tähtteosed, ent oluline osa on eesti muusikalgi.

Tartu keelpillikvartett, teine kolmapäevasel kontserdil esineja, on algselt Heino Elleri nimelise Tartu muusikakooli üritustel esinemiseks moodustatud Elleri keelpillikvarteti otsene järeltulija.

Nelik on andnud kontserte üle Eesti ja teinud koostööd nimekate muusikutega, sealhulgas tšellist Aare Tammesaluga, pianistide Kadri-Ann Sumera ja Pille Tanilooga.

Järgmine kontsert sarjast „Pärnu raemuusika” toimub 11. augustil.

Kontserdisarja korraldab Pärnu filharmoonia koostöös Eesti Kontserdiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles