Õdede-vendade poolt kiusatutel võib tekkida pikaajaline depressioon

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õdede-vendade poolt kiusatutel tekib pikaajaline depressioon
Õdede-vendade poolt kiusatutel tekib pikaajaline depressioon Foto: SCANPIX

Briti Oxfordi, Warwicki ja Bristoli ülikooli uuring näitas, et õdede-vendade poolt lapsepõlves kiusatutel võib tekkida pikaajaline depressioon.

Teadlased küsitlesid esmalt 7000 last vanuses, kui nad olid 12-aastased ja teisel korral, kui nad olid 18-aastased, edastab BBC.

Neilt uuriti, kas õed-vennad kiusavad neid solvates, lüües, ignoreerides ja valetades nende kohta.  

Uurijad tõdesid, et õdede-vendade poolt kiusatutel on suurem risk depressooni, ärevushäirete ja ensekahjustamise tekkeks.

Õdede-vendade poolt kiusatutel võivad kesta psüühilised häired üsna pikka aega. Isegi siis, kui ollakse juba täiskasvanu.

Teadlased viisid uurimise läbi 2003 – 2004, küsitledes 12-aastasi lapsi ja nende pereliikmeid. Kuus aastat hiljem tehti teine küsitlus.

Enamik 12-aastaseid lapsi vastas, et õed-vennad on neid kiusanud. 18-aastastest 6,4 protsendil oli kliiniline depressioon, 9,2 protsendil oli keskmisest kõrgem närvilisus ning 7,6 protsenti oli end viimase aasta jooksul eluohtlikult vigastanud.

Mitu korda nädalas kiusatud 786 lapse seas esines kaks korda enam depressiooni, enesekahjustamist ja närvilisust.

Selles grupis kannatas depressiooni all 12, 3 protsenti, end kahjustanud oli 14 protsenti ning närvilisust oli 16 protsendil.

Tüdrukute seas oli kiusatuid pisut rohkem kui poiste seas. Seda eriti perekondades, kus oli kolm või enam last. Kiusajateks olid eelkõige vanemad vennad.

Kiusamine algas keskmiselt siis, kui kiusatav oli kaheksa-aastane.

Uuringu juhi, Oxfordi ülikooli teadlase Lucy Bowesi sõnul ei näidanud nende uuring kindlalt, et just õdede-vendade kiusamine tekitab depressiooni, kuid tulemused siiski näitavad, et kiusamine mõjutab tulevikku ja vaimset tervist.

«Uuringus käsitletud juhtumites toimus kiusamine mitu korda nädalas ning ohvrite kiusajateks olid pereliikmed – õed-vennad. See jätab jälje kogu eluks. Vanemad peaksid laste omavahelistele suhetele rohkem tähelepanu pöörama, enne kui probleem kontrolli alt väljub,» selgitas uurija.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles