Maailmaruumist leiti Linnuteest tuhat korda suurem galaktikaparv

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnutee
Linnutee Foto: Wikipedia.org

Euroopa kosmoseorganisatsiooni ESA teadlased leidsid maailmaruumist galaktikaparve, mis on  meie Linnuteest tuhat korda suurem.

Teadlaste sõnul kinnitab see leid tumeda energia olemasolu, kirjutab AFP.

Maast 7,7 miljardi valgusaasta kaugusel olev galaktikaparv avastati ESA röntgenteleskoobi XMM-Newton abil.

Galaktikaparv sai tähiseks 2XMM J083026+5243133.

Käibel on teooria, et kolm neljandikku kogu universumist koosneb tumedast energiast, mis põhjustab universumi kiirenevat paisumist.

Algselt pidurdas gravitatsioon universumi paisumisprotsessi, kuid umbes üheksa miljardit aastat tagasi sekkus sellesse mingi müstiline jõud, mis on paisumisele uue kiirenduse andnud. Seda jõudu nimetavadki uurijad tumedaks energiaks.

Paisumise kiirenemise tõttu on hakatud leidma galaktikaparvi, mis võisid tekkida paarsada miljonit aastat pärast Suurt Pauku. Sellele viitab ka tõik, et need asuvad Maast väga kaugel.

Uurijate sõnul on sellised suured galaktikaparved väga haruldased.

«See galaktikaparv on nii suur, et sellesarnaseid võib olla ainult käputäis. Selle leidmine oli nagu nõela leidmine heinakuhjast,» seisis ESA teates.

Linnutee on meie galaktika, suuruselt teine galaktika Kohalikus Galaktikarühmas. Linnutee läbimõõt on 100 000 valgusaastat ja ta koosneb enam kui 100 miljardist tähest. Linnutee galaktika on spiraalne hiidgalaktika.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles