Miks ei tohiks beebipille ja alkoholi korraga tarvitada?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkoholi tarbimine mõjub eriti hävitavalt beebipille tarvitavate naiste enesekontrollile ja käitumisele.
Alkoholi tarbimine mõjub eriti hävitavalt beebipille tarvitavate naiste enesekontrollile ja käitumisele. Foto: SCANPIX

Alkoholi tarbimine mõjutab väga suurel määral naiste hormonaalset tasakaalu: isegi ühe pitsi kange alkoholi joomine suurendab naise organismis meessuguhormooni testosterooni taset 65 protsendi, beebipillide tarvitajatel aga 270 protsendi võrra.

Alkoholi tarbimine muudab ka meestel hormonaalset tasakaalu: kui naise organismis suurenes juba ühe napsu järel testosterooni, siis meestel hoopis naissuguhormooni östrogeeni tase, selgus Soome Rahva Tervise Instituudi uurija Taisto Sarkola väitekirjast.

Väitekirja põhjal suurenes alkoholi tarbides naise kehas testosterooni tase keskeltläbi 65 protsendi võrra ja seda sõltumata tarbitava alkoholi kogusest. Beebipille söövatel naistel tõusis testosterooni tase veelgi- tervenisti 270 protsendi võrra! Tõus oli kõige suurem ovulatsiooniperioodil ning püsis tavapärasest kõrgemana seni, kuni kogu alkohol oli kehast väljutatud.

Selgus ka, et alkoholi ja beebipillide koos tarvitamine lööb naise hormonaalsüsteemi põhjalikult sassi: alkohol tõstis pillide tarvitajatel ka naissuguhormooni östrogeeni (estradiooli) taset.

Uuringust ilmnes ka, et alkohol takistas suguhormoonide ja testosteroonisarnaste anaboolsete steroidide ümbertöötlemist naise maksast.

Alkoholi tarvitamisest tingitud kõrgema testosteroonitasemega võib seletada alkoholijoobes naiste ettearvamatut käitumist, sealhulgas agressiivsust ja kontrollimatut seksuaalkäitumist, selgitas Sarkola.

«Naistel on meestega võrreldes tunduvalt suurem risk haigestuda mõnesse alkoholiga liialdamise tagajärjel tekkivasse haigusesse. Alkoholi liigtarbimine on aga umbes 60 haiguse tekitajaks,» ütles projekti «Tüdrukud, naised ja alkohol» tegevjuht Hannele Nykänen.

Lisaks tekib naistel alkoholisõltuvus palju kiiremini ja palju väiksematest annustest kui meestel.

«Erinevuse põhjuseks on-nii kummaline kui see ka pole-vesi,» ütles Nykänen. «Naise kehas on 60 protsenti vett, meestel on vedelikku aga kehas keskmiselt 10 protsenti rohkem. See tähendab, et naiste kehas on vähem alkoholi lahjendavat vedelikku. Seetõttu mõõdetaksegi naisel alati kõrgem joove isegi siis, kui ta on mehega samas kaalus ja tarbib alkoholi mehega võrdses koguses.»

Lisaks on naistel organismis vähem alkoholi kahjutustavat ensüümi ja seetõttu on alkoholi ümbertöötlemine organismis naistel alati aeglasem.

Alkohol mõjub ka naise viljakusele. Üks üha kasvavate viljatusprobleemide peamiseid põhjusi on üha kasvav alkoholitarbimine. «Kui veel kolmkümmend aastat tagasi teatas ligi 40 protsenti 30-49-aastastest naistest, et ei tarbi kunagi alkoholi, siis uusimate uuringute kohaselt võib seda praegu väita vaid neli protsenti naistest,» ütles Nykänen.

Lisaks vähendab alkohol tema sõnul psüühilise heaolu jaoks väga oluliste hormoonide- serotoniini ja dopamiini taset naise organismis. Serotoniin on aju vahendajaaine, mille vajakajäämine organismis väljendub pideva väsimustundena. Dopamiini puudus aga mõjub näiteks enesekontrollile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles