Naised suudavad meestest paremini mitut asja korraga teha

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naised suudavad meestest paremini mitut asja korraga teha
Naised suudavad meestest paremini mitut asja korraga teha Foto: SCANPIX

Psühholoogide kinnitusel suudavad naised meestest paremini mitme asjaga korraga tegeleda.

Teadlaste arvates on selle põhjuseks naiste ja meeste aju ehituse ning mõtlemisstiili erinevus, kirjutab siencedaily.com.

Uurijad siiski rõhutasid, et kõik sõltub sellest, milliste asjadega korraga tegeletakse.

Hertfordshire`i ülikooli psühholoog Keith Laws ja ta kolleegid tegid katse 50 meessoost ja samapalju naissoost tudengiga. Katsealused pidid korraga tegelema kolme ülesandega: lahendama lihtsat matemaatikaülesannet, leidma kaardilt restorani asukoha ning visandama, kuidas kadunud võtit otsivad.

Ülesannete lahendamise ajal said kõik katsealused telefonikõne. Nende valik oli, kas nad vastavad sellele või mitte. Kui nad vastasid, siis tuli neil lisaks veel lahendada üldiste teadmiste test.

Tulemused näitasid, et naised said nelja ülesandega võrdselt hästi hakkama. Meestel tekkis kõige enam probleeme kaotatud võtme otsimisplaani koostamisega.

«Meeste ruumiline tunnetus on naiste omast parem. Selle tõttu arvasime, et mehed tulevad kaardil asukoha määramise ja võtme otsimisega paremini toime. Kuid samas nõudis võtme otsimise ülesanne planeerimist ja strateegiat,» selgitas psühholoog.

Uuring näitas, et mehed alustasid võtme otsimisega kõige vähem loogilistest paikadest, tiirutades siia-sinna. Naised seevastu alustasid otsimisala ühest nurgast ning hakkasid nagu kassid ringe tegema või siis liikusid otse ühest otsinguala küljest teise ja tagasi.

Võtme otsimise ajal lahendasid naised ka matemaatikaülesannet ning püüdsid restorani asukohta kindlaks teha. Mehed püüdsid sama teha, kuid lõpuks lahendasid nad ülesanded järjekorras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles