Mitmekordselt kasutatav plastpudel võib olla tervisele ohtlik

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mitmekordselt kasutatav plastikpudel võib olla tervisele ohtlik
Mitmekordselt kasutatav plastikpudel võib olla tervisele ohtlik Foto: SCANPIX

Kas kasutad mitmekordselt kasutatavat plastpudelit? See võib aga tervisele ohtlik olla.

Kuigi pudelis võidakse hoida vaid vett, võib see siiski olla bakteripesa, edastab Huffington Post.

Asjatundjate sõnul korduvkasutatav plast õheneb ning sellesse tekivad vaod ja praod, millesse võivad hakata kogunema bakterid. Need bakterid võivad olla ohtlikumad kui plastist vette jõudvad kemikaalid.

USAs tehti katse, milles nädala pesemata olnud plastpudeleid analüüsiti laboratooriumis ning tulemused olid hämmastavad.

Osadelt korduvkasutatavatelt plastpudelitelt leiti bakterikoguseid, mis on samaväärsed toidumürgituse tekitatava bakterimääraga.

Osades pudelites olnud vesi aga tunnistati joomiskõlbmatuks.

Lisaks mitmekordselt kasutatavatele plastpudelitele leiti palju baktereid ka tavalistest plastpudelitest, mida oli mitu korda kasutatud.

Asjatundjad soovitasid, et kui plastpudelit tahetakse kasutada mitu korda, siis tuleb seda regulaarselt pesta sooja vee ja nõudepesuvahendiga.

Pudelit tuleb korralikult loputada ning seest ära kuivatada. Pesuvesi ega ei tohiks olla põletavalt kuum, sest see võib eraldada plastist kemikaale. Kui pudelil märgatakse lõhesid või muud vigastust, tuleks pudel minema visata.

USA Cincinatti ülikooli farmakoloog Scott Belcher soovitab korduvkasutatavate plastpudelite asemel kasutada klaasist või roostevabast terasest korduvkasutatavaid joogipudeleid.

«Kui siiski soovitakse kasutada plastist pudeleid, siis tuleks vältida neid pudeleid, mis on polüpropeenist,» lausus asjatundja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles