OKCupid tunnistas kasutajate eksitamist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OKCupid
OKCupid Foto: Wikipedia.org

Rahvusvaheline internetikohtingu lehekülg OKCupid tunnistas, et pani kokku sobimatute profiilidega inimesi, testimaks oma süsteemi.

OKCupidi kaasasutaja Christian Rudderi sõnul on nad kasutajatele öelnud, et nende jaoks otsinguga valitud kaaslased on kõige sobivamad, kuid see ei vasta alati tõele, edastab The Telegraph.

«Kui inimestele öelda, et nad on teineteise jaoks parimad, siis nad hakkavadki nii käituma. Seda isegi juhul, kui nad üldse kokku ei sobi,» sõnas esindaja.

Sama tehti ka nendega, kes tegelikult sobisid oma profiililt kokku, kuid neile öeldi, et ei sobi.

OKCupidi mõõdupuu järgi on nelja sõnumi vahetamine märk, et partnerit otsivad inimesed on vastassuhtlejast romantiliselt huvitatud.

OKCupid pealkirjastas oma paljastuse «We Experiment on Human Beings!» (Teeme inimkatseid). Nende eesmärgiks oli katsetada oma kohtingusüsteemi ning muuta seda paremaks. Eksperimenteerimise abil on võimalik leida kitsaskohad ning need eemaldada või parandada.

OKCupid plaanib selliste eksperimentidega jätkata.

«Samas aga ei pruugi kasutajad seda firmat enam usaldada, kuna nad ei ole endaga katsetamiseks luba andnud. Nad tekitavad nii emotsionaalset kui suhtlemise segadust,» sõnas Santa Clara ülikooli internetieetika programmi juht Irina Raicu.

Sellised «inimkatsed» on ka varem sotsiaalmeedias kriitika osaliseks saanud. Selle aasta juunis tekkis Facebookis vihaste kommentaaride laviin pärast seda, kui ilmnes, et maailma suurim sotsiaalmeedia manipuleeris uudistevoogu, nägemaks kuidas positiivsed või negatiived postitused kasutajate postitusharjumusi mõjutavad.

Facebooki juhid vabandasid, kui see paljastus ning lisasid, et nad lõpetavad sellised katsed.

OKCupid on USA üks suuremaid internetikohtingu lehekülgi match.com-i, eHarmony ja Plenty of Fishi järel.

OkCupid leheküljel seisab: «Kasutame matemaatikat, et igaüks leiaks õige kaaslase. Meie valikuprotseduur on täpne seni, kuni kasutaja on aus ning teab, mida tahab».

OKCupid tegi 2013. aasta jaanuaris eksperimendi «Love Is Blind Day», milles eemaldas seitsmeks tunniks kõik kasutajate fotod.

Siis lehekülje kasutajate arv kahanes, kuid seda enam vahetati sõnumeid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles