Šveits lasi Roman Polanski vabadusse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roman Polanski
Roman Polanski Foto: SCANPIX

Šveitsi valitsus teatas täna, et režissöör Roman Polanski on vaba mees, lükates tagasi USA palve ta süüdistuse eest, et ta vägistas 1977. aastal 13-aastase tüdruku, Ühendriikidele üle anda.

Šveitsi justiitsministeerium põhjendas otsust USA suutmatusega anda Bernile selgitusi selle kohta, kuidas Poolast pärit režissööri üle 1977. ja 1978. aastal kohut mõisteti. Samuti lähtuti Šveitsi riiklikest huvidest, vahendas AP.

«76-aastast prantsuse-poola filmilavastajat Roman Polanskit ei anta USA-le üle,» seisis ministeeriumi avalduses. «Tema vastu kehtestatud vabadust piiravad meetmed on tühistatud.»

Polanski advokaat Hervé Temime ütles, et režissöör on endiselt Gstaadi linnas, kus ta alates detsembrist koduarestis on viibinud. Justiitsminister ütles, et Polanski võib tahtmise korral sealt lahkuda.

«Härra Polanski võib nüüd vabalt liikuda. Alates täna kella 12.30st on ta vaba mees,» ütles justiitsminister Eveline Widmer-Schlumpf.

Väljasaatmine USAsse tundus kõige tõenäolisem versioon, kui Šveitsi politsei Polanski 26. septembril Ühendriikide vahistamiskäsu alusel vahi alla võttis. Poola ja Prantsuse kodakondsusega režissöör saabus Šveitsi filmifestivalile vastu võtma elutööpreemiat.

Widmer-Schlumpf märkis, et valitsus ei taha otsusega välja vabandada Polanski kuritegu, öeldes, et seisukoht võeti väljasaatmise, mitte selle suhtes, kas ta on süüdi või mitte.

Polanskile esitati 1978. aastal süüdistus 13-aastasele tüdrukule uimastite ja alkoholi andmises ning temaga seadusvastases seksuaalvahekorras olemises. Polanski tunnistas end seksuaalvahekorras süüdi, kuid väitis, et tüdruk oli seksuaalselt kogenud ja vahekorraga nõus. Mees põgenes enne kohtuotsuse langetamist riigist ja viimased kolm aastakümmet on Polanski elanud Prantsusmaal.

Ajakirja Time hinnangul tähendab tänane otsus peaaegu kindlalt, et Polanski veedab oma elu lõpu vabaduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles