47-aastaselt emaks? On see võimalik?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurepärases vormis 47-aastane Kelly Preston pole avaldanud, kas rasestus loomulikul teel või viljatusravi kliinikus.
Suurepärases vormis 47-aastane Kelly Preston pole avaldanud, kas rasestus loomulikul teel või viljatusravi kliinikus. Foto: AP

Hiljuti oma rasedusest teatanud 47-aastane näitlejatar Kelly Preston, John Travolta abikaasa pole sugugi ainus näide viiekümnendale eluaastale lähenevatest emadest. Üle 45-aastastena on lapse sünnitanud ka Geena Davis, Beverly D’Angelo ja Holly Hunter.

Uudisteagentuuri CNN küsitletud viljatusravi ekspertide kinnitusel pole üle 45-aastasena rasedaks jäämine sugugi raske- selleks tuleb vaid kasutada mõne teise naise munarakke ja maksta ravi eest vähemalt 13 000 eurot ( üle 203 000 eesti krooni).

Umbes neljakümneaastaseid värskeid emasid on Hollywoodi rikaste ja kuulsate seas hulgaliselt. Madonna oli 41-aastane, kui sünnitas poja Rocco. «Koduperenaine» Marcia Cross sai kaksikute emaks 44-aastaselt. Eakad sünnitajad on olnud ka Mariska Hargitay, Jane Seymour, Julianne Moore.

«Võõraid munarakke kasutades võib pea iga naine rasestuda. Vaid emakaga liituvad probleemid võivad olla sellele meetodile vastunäidustatud, kuid need puudutavad vaid 1-5 protsenti naistest,» ütles New Yorki Plainview' kliiniku viljatusravi arst David Kreiner, kes on aidanud rasestuda 54-aastasel naisel.

Kelly Preston ei ole avaldanud, kas ta jäi rasedaks loomulikul teel või viljatusravi arstide teeneid kasutades.

Siiski on arstide sõnul tõenäosus jääda 47-aastaselt loomulikul teel rasedaks ülimalt väike ja raseduse katkemise risk selle esimesel trimestril 70-80 protsenti.

Kunstlikul viljastamisel naise oma munarakkude kasutamist ei pea arstid üle 45-aasta vanuste naiste puhul soovitavaks. Atlanta Reproduktiivse Bioloogia Assotsiatsiooni asutaja Hilton Kort ütles CNN-ile, et tema meelest on sel puhul vanusepiiriks 43 aastat. Õnnestumise tõenäosus naise oma munarakke kasutades on alla 5 protsendi, ütles ta.

 Ameerika Ühendriikides tehakse viljatusravi ka tunduvalt vanematele kui 47-aastastele naistele. New Yorki Ülikooli Fertiilsuskeskuse üks juhte Jamie Grifo, kel on 56-aastane patsient, ütles, et tema õnnestumisprotsent loovutatud munarakke kasutades on 55-60 protsenti. Kort ütles, et 45-50-aastaste patsientide tõenäosus rasestuda loovutatud munarakke kasutades on 70-75 protsenti.

Kas 47-aastaselt rasedaks jäämine on ema ja loote tervisele ohtlik?

«Teaduskirjanduse põhjal kulgeb naistel rasedus selle eas üllatavalt hästi. Teatud terviseriske siiski on. Suureneb kõrge vererõhu, diabeedi, keisrilõike risk. Neid kõiki riske on aga võimalik kontrolli all hoida,» ütles Grifo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles