Laulupeo päevik. Noorim osaleja: laulupidu on mõnus!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laulupeo pühapäevast kontserti on uudistama tulnud kümned tuhanded inimesed.
Laulupeo pühapäevast kontserti on uudistama tulnud kümned tuhanded inimesed. Foto: Toomas Tatar, Tairo Lutter, Erik Prozes

Täna saabub laulu- ja tantsupeo kulminatsioon, kui laulukaare alla kogunevad kõik laulupeolised mudilastest ühendkoorideni ning kogu väljak lööb rõkkama. Postimees toob blogis lugejateni jooksvalt muljed, pilte ja intervjuusid, esitades kõige värskemad muljed kõigepealt. Meie päevikus on vanemad postitused all ja uuemad ees! Hoidke silma peal, sest blogi täieneb jooksvalt!

21.00. Saigi läbi! Viie aasta pärast uuesti.

Foto: Liis Treimann
Foto: Liis Treimann Foto: Liis Treimann / Postimees
Emma koos emaga. Foto: Tiina Kaukvere
Emma koos emaga. Foto: Tiina Kaukvere Foto: Postimees

Musamari mudilaskoori lapsed andsid laulupeol lilli. Musamari kooris laulab ka 6-aastane Emma, kes on laulupeo kõige noorem või üks nooremaid osalejaid. Emma ema Helen Hõbemägi on ka ise lauljana korduvalt laulupeol olnud, aga tänavu elab kaasa nii laulvale abikaasale kui ka lapse koorile. Ka aitab ta lapsi kantseldada ja kinnitab, et õigete nippidega ei olegi see nii keeruline. Heleni lemmiklauluks on nimilugu just selle sügava sõnumi pärast.

Kui Emmalt küsida, kui kaua tema laulnud on, siis kinnitab ta „5 aastat“! Ema Heleni sõnul nii ongi. See on Emma esimene, aga kindlasti mitte viimane laulupidu. Laulupidu on ju mõnus!

6-aastane Emma oma esimesel laulupeol. Foto:
6-aastane Emma oma esimesel laulupeol. Foto: Foto: Tairo Lutter
Musamari koori lapsed.
Musamari koori lapsed. Foto: Postimees

"Ma ei mäleta, et oleks varem nii lauldes lavalt ära läinud," ütles Siiri Paasma Pärnu segakoorist "Endla". Tema koorikaaslastel ei jätkunud sõnu: "Seekord oli tõesti eriline laulupidu."

Segakoor "Endla" lauljad lahkusid laulukaare alt lauldes. Foto:
Segakoor "Endla" lauljad lahkusid laulukaare alt lauldes. Foto: Foto: Marian Männi

Aga mitte kõigile ei meeldinud meie rahvapidu. Roomast pärit Michelangelo viskas pettunult käega, vastuseks küsimusele, kuidas pidu meeldis. Tema eestlannast kaasa Regina põhjendas, et itaallase jaoks oli laulupidu liiga pikk ja igav, ta ei saanud millestki aru.

Nad jäid Eestisse kauemaks just laulupeo pärast.

Kell 20.45. Kontsert ei lõpe ega lõpe. Kell kaheksa pidi pidu läbi saama, aga rahvas laulab ikka veel, nagu nad oleks just praegu kokku tulnud. Mingit laialiminemise märki veel näha pole.

Ühendkoorid esitavad laulupeo nimilugu "Puudutus", mida dirigeeris Hirvo Surva (vaata videot all):

Laulu "Puudutus" esitus. Video autor: Liis Treimann

Foto: Toomas Tatar / Postimees

Kell 20.13. Nõlva peal seisjad ei näe lauljaid niigi nii kaugelt.

Aga nüüd on ka päike nii madalale langenud, et paistab otse kaare tagant silma.

Huvitav, miks kaare kõrval ekraane ei ole?

Enamik publikust on ju siiski teisel pool VIP-tara - nad tahaksid ka lauljaid näha.

Enam ei loobita jäätisepabereid prügikasti, vaid asetatakse need viisakalt prügikastide kõrvale. Vaesed koristajad...

Foto: Marian Männi

"Ta lendab mesipuu" poole võtab täiesti hingetuks. Nüüd lubatakse kaarele väga lähedale ka tavainimesi, keda turvamehed varem kooride rivistuspaigast tõrjusid.

Laulukaarele saab nüüd lähedale.
Laulukaarele saab nüüd lähedale. Foto: Postimees.ee

Veidi statistikat: laulupeole esineb 32 000 lauljat ja 1046 kollektiivi. Kõige rohkem on laval kokku üle 22 000 inimese. Välisesinejaid on 1240, kollektiive 35. Tantsupeol esines 10 000 tantsijat, 640 kollektiivi.

Välisesinejaid oli 210, kollektiive 15. Rongkäigul oli 45 000, suurim delegatsioon Tallinnast (11 000).

Lauluväljakule mahub 100 000 inimest. Pressikeskuse töötajate sõnul täitus see arv paari tunni jooksul peale peo algust. Kalevi staadion mahutab 19 000 inimest

Siin oli suur rahvasumm.
Siin oli suur rahvasumm. Foto: Postimees.ee

Ühendkooride etteasteks ja eriti "Tuljaku" ajaks kogunes muidu väljakualal ringi liikunud publik peaasjalikult kontserti vaatama. Korraga on järjekorrad lõppenud ja tänavad tühjad - ei olnud enam WC järjekorda ega jätsisaba. Inimesed laulsid nõlval laulikute abil kaasa. Teised plaksutasid. Tuljak tuli ka kordamisele.

19.25. 29 last on lauluväljakul täna üksi jäänud. Laulupeo vabatahtliku sõnul eksivad eriti lapsed, kes on esimest korda Tallinnas ja nii suures rahvasummas.

Laulupeo vabatahtliku ülesanne on kadunud lapsed vanemate ja juhendajatega kokku viia.
Laulupeo vabatahtliku ülesanne on kadunud lapsed vanemate ja juhendajatega kokku viia. Foto: Marian Männi

Tema nõuanne number üks vanematele: leppige enne rahvarohkele üritusele tulemist lapsega kokku, mida teha, kui üksteisel kaotsi lähete.

Vabatahtlik soovitab lapse käe ümber panna käepael (pildil), millel kirjas lapse ja vanema nimi ning telefoninumber. Eile läks kaduma 11 last. Kõige kauem ootas üks laps oma vanemat umbes poolteist tundi.

Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

19.10 Viimase kooslusena astuvad üles ühendkoorid. Laulukaare all saab kokku 21225 lauljat, kes laulavad kokku 659-s kooris.

Esitusele tuleb kuus laulu: "Oma saar", "Tuljak", "Puudutus", "Ta lendab mesipuu poole", "Mu isamaa on minu arm" ja "Kodumaa".

Armastatud laulja Ivo Linna räägib Postimehele antud videointervjuus, miks on tema arvates laulupidu vaja.

Ta tõdeb, et laulupidu tekitab küünarnukitunnet, mis on maailmas kõige negatiivse kõrval väga oluline.

Vaata rohkem videost (all).

Video: Liis Treimann, küsis Kristel Kossar

Kell 18.40. Lauluväljakul on aiaga eraldatud ala, kus võib alkoholi juua. Seal on samuti pidu täies hoos. Tühjade õlletopside tornid kerkivad laudadel lauljate ja vaatajate ninade all.

Foto: Marian Männi
Foto: Marian Männi

"Kas te laulma ei peaks minema või?" küsib mees lauljatelt, kes ringis rõõmsalt õlut joovad. "Meil veel aega on," vastavad nad.

Turvafirma 4GS töötajad ütlesid, et laulupeolt on täna äratoimetatud juba mitu inimest, kes vist laulupeo Õllesummeriga segamini ajasid ja nina rahvapeol täis tõmbasid. Muidu on laulupeo seltskond nende sõnul "väga viisakas" ja midagi hullu ei ole juhtunud.

Laulupeo suur kulminatsioon on üha lähemale jõudmas! Laulukaare all on nüüd segakoorid – 10551 lauljat 328 koori koosseisus. Esitusele tuleb neli lugu, nende hulgas ka palju poleemikat tekitanud „Taandujad“.

Foto: Tairo Lutter, Toomas Tatar, Erik Prozes

Foto: Tairo Lutter

Laulupidu tähendab eestlaste südametukseid, ütles helilooja Tõnu Kõrvits, kelle lugu „Puudutus“ pidasid Postimehega vestelnud lauljad kõige ilusamaks.

Video: Liis Treimann, küsis Kristel Kossar

18.08 Nüüd on aeg koondorkestri käes – 91 orkestrit ja 2500 mängijat toovad meieni muusika seiklusfilmist "Malev" ja "Minu isa mängis parmupilli, tantsis galoppi ja lõikas kulti".

Laulupidu on igati meeliülendav ning lauluväljakul kohtab erinevaid emotsioone.

Foto: Toomas Tatar, Tairo Lutter, Erik Prozes

Foto: Toomas Tatar

Umbes tund aega tagasi ei olnud lauluväljaku Oru väravas üldse piletijärjekordi, küll aga oli pikk piletisaba Mere väravas, kustkaudu voorib rahvast aina juurde.

Kaitseminister Sven Mikser, kelle tütar ka mudilaskooridega laval esines, ütles, et oma lapse nägemine laulukaare oli väga mõnus tunne. Vaata videost, miks leiab minister, et laulupidu on eestlaste jaoks tähtis.

Video: Liis Treimann, küsis Kristel Kossar.

17.47 Kui enne teatasime, et Postimehe 360 kraadi pöörlev videoülekanne on katkenud, siis nüüd läheb otseülekanne täie rauaga edasi. Vaata, milline on melu lauluväljakul SIIT.

17.40 Kõige pikem järjekord on tegelikult hoopis jäätisele! Pikad järjekorrad on tekkinud ka lauluväljaku WC juurde, ent sabalised kinnitasid, et järjekord liigub kiiresti ja soovitasid julgelt sappa võtta!

Jätsisaba.
Jätsisaba. Foto: Postimees.ee

17.30. Lavale lähevad puhkpilliorkestrid, kes esitavad kokku viis lugu. 66 orkestrit ja 1737 mängijat – kindlasti saab see võimas olema! 

Foto: Tairo Lutter, Toomas Tatar, Erik Prozes

Saaremaalt tulid esimest korda laulupeole Loore, Klair ja Liise, kes otse laululava kõrval punuvad pärgi. Lilled ei ole siiski nopitud aasalt, vaid pärit Balti jaama turult. "Tunne on ülev, see pidu ühendab kõiki eestlasi," ütles Liise. Loore täiendas, et ka turistid tulevad meie kultuuri vaatama.

Saarepiigad
Saarepiigad Foto: Postimees.ee

Korraks tuli pressitelgi juurde ka presidendiproua Evelin Ilves, kes lubas end pildistada ühel välismaalasest fotograafil, kes soovib teha laulupeo portreedest sarja. Fotograafi näol oli tegemist Rootsi piltniku Jörgen Johanssoniga, kes tuli otse Roskilde festivalilt kohale. Ta tunneb Evelin Ilvest presidendiproua visiitidest Rootsi. Juhust kasutasid ka kohalikud fotograafid, kes proua Ilvese pildile said. Vaata fotot ja videot!

Foto: Tairo Lutter

Kell 17.09. Pangabussi ees on lõputu järjekord. See on ainus koht, kus raha välja saab võtta ja vaid Swedbank kaardiga. Sees on kaks automaati: üks selleks, et raha välja võtta ja teine selleks, et raha sisse panna. Kõik kaardimaksed ei lähe söögikohtades läbi ja seetõttu on sularaha järgi nõudlus suur. Järjekorra ees ütlesid naised, et on ligi kaks tundi oodanud, et raha välja võtta. Kogu kontsert jääb siis ju nägemata? "Jääb jah," ütlesid nad väga nördinud pilgul. Siis tuligi nende kord. Nad ruttasid automaadi poole joostes.

Nördinud inimesed pangabussi sabas. Foto:
Nördinud inimesed pangabussi sabas. Foto: Foto: Marian Männi

Postimehe droon jäädvustas selle, milline näeb välja laulupeo melu taevast vaadatuna. Vaata videost, kas leiad ka end või oma lähedased üles!

16.54 Nüüd on lava naiskooride käes – laulukaare all saab kokku 114 koori, milles laulab kokku 3329 lauljat.

Kontserdile saabus ka väliseesti koorilauluisa Roman Toi, kes ütles eile Postimehele antud videointervjuus, et kuigi tema aeg dirigendina on möödas, aplodeerib ta endiselt hea meelega.

Foto: Toomas Tatar, Tairo Lutter, Erik Prozes

Roman Toi võttis kontserdil koha sisse president Toomas Hendrik Ilvese ja tema abikaasa Evelin Ilvese kõrval. Foto: Toomas Tatar.

16.50 Meie 360-kraadise kaamera otseülekanne sündmuste keerisest on hetkel häiritud. Anname teada, kui kaamera taas töötab.

Nõmme naiskoori daamid ootavad kaare alla minemist. Neil paluti kaare küljele koguneda kella 15-ks, aga pidu hilineb ja rivistuse asemel saavad nad üle tunni aja vilus oodata. "Muidu ei saa kurta - süüa saab hästi, supp on hea, ainult inimesi on lii-ii-ga palju!" ütlevad naised, kes täna suurt laulumelu ise kuulata ei saa. Samas nautisid nad pidu eile.

Nõmme koori naised.
Nõmme koori naised. Foto: Postimees

Kultuuriminister Urve Tiiduse sõnul on nii laulu- kui ka tantsupidu sellised peod, kus kõik sulanduvad ühtseks. "Siin ei mängi mingit rolli ametid, pikkused, vanused. See on kõige toredam rahvapidude juures," rääkis ta.

Video: Liis Treimann, küsis Kristel Kossar

16.35. Nüüd on laval meeskoorid – kokku 38 koori ja 1159 lauljat. Mehed laulavad kolm laulu: "Kostke, laulud!", "Mis on inimene?" Ja "Kutse".

16.19. Poistega liituvad laval ka meeskoorid – nüüd on laval kokku 119 koori ja 3827 lauljat.

Kuivanud pärg. Foto:
Kuivanud pärg. Foto: Foto: Marian Männi

16.17. Suurest palavusest kuivavad isegi pärjad peas ära. Tuleb ruttu uus punuda! „Lilli pole ju kusagilt võtta,“ laiutab käsi Malle Kaljuste, kelle pärja punus minia, ja jalutab edasi, kuivanud pärg ninal.

Foto: Marian Männi

Miks müüakse laulupeol Belgia, aga mitte Eesti maasikaid? „Hommikul korjatud maasikad lähevad õhtuks lödiks,“ põhjendas Fruit Xpress esindaja Sergo Sarapuu. Tänavu oli lihtsalt nii vihmane suvi, et maasikad ei ole seetõttu tema sõnul piisavalt esindusliku välimusega. Samas müüdi sealsamas lähedal küll Eesti maasikaid. Mis siis, et ei ole sümmeetrilised, neid osteti nii palju, et müüja ei jõudnud neid piisavalt kiiresti letilegi laotada. Mis ettevõtte jaoks mees töötab? „Ma ei oskagi nüüd öelda…“ Kas ta maasikad ise kohale toob? Selle kohta ütleb vaid, et need on toodud Lõuna-Eestist. Kas meil on põrandaalune Eesti maasikate maffia?

Igal pool on kitsas. „Metsik mass on ikka!“ kurdab üks, kes end inimeste vahelt söögikoha poole üritab vinnata. „Üritame tagasi tulla!“ ütleb teine lauluväljaku poole liikudes, telefon kõrva ääres. „Aga see ei ole ju lihtne!“ Imekombel on vahepeal helistamiseks isegi piisavalt levi.

Äksi rahvariietesse oli end laulupeoks riietanud endine peaminister, europarlamendi liige Andrus Ansip. "Ilus pidu on. Kõik teevad seda, mida nad tegema peavad nii südamega," rääkis ta. Vaata allolevast videost, miks arvab Ansip, et laulupidu on Eesti rahvale kindlasti vaja.

Video: Liis Treimann, küsis: Kristel Kossar

Tallinna Rahumäe kooli lastekoori tüdrukud Stella Lise, Laura ja Elisabeth saadavad tervitusi! Nende esitus läks korda. Lemmiklaul oli neil "Kus meid ammu oodatakse", sest kaasa sai teha hoogsaid käeliigutusi. "Kindlasti tahame laulupeole veel tulla!" ütles Stella Lise. Kaare all laulda ei olnudki nii palav kui oma järjekorda oodata.

Rahumäe koori lapsed.
Rahumäe koori lapsed. Foto: Postimees

Peolt ei puudunud ka Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive, kes oli selleks puhuks selga pannud Viru-Nigula rahvariided. Tema sõnul pole vaja karta, et rahvariidekuuega palav hakkaks, vastupidi, see ei lase kuumust ligi (video all).

Video: Liis Treimann, küsis: Kristel Kossar.

15.48. Kohe-kohe tuleb lavale üks mehine seltskond – nimelt võtavad laulukaare all koha sisse poistekoorid. Kokku on laval 2668 poissi 81 koori koosseisus. Esitusele tuleb neli laulu: "Velekese’ noorõkõsõ’", "Kes ma olen?", "Lennuk" ja "Hoidkem vaid ühte".

WC järjekorras ei pea ootama. Küll aga peab ootama kraanikausi-sabas, et käsi pesta.
WC järjekorras ei pea ootama. Küll aga peab ootama kraanikausi-sabas, et käsi pesta. Foto: tt

Üllatus! WC-saba ei olegi. Inimesi küll liigub WC-alal, kuid järjekorras ootama ei pea. Muide, tantsijad kiitsid eile, et alati on olnud välikäimlates paberit! Täna saab väljas ka käsi pesta, selleks on paigaldatud ajutine kraan.

Pauside ajal on vahekäigud nii rahvast täis, et liikuda ei saa. Ühed koorid tulevad lavalt ja teised lähevad.

15.11. Tallinna Inglise Kolledži koori poisid söövad puu all jäätist ja paistab, nagu oleks täna tavaline suvepäev ja nagu nad ei jalutakski poole tunni pärast lavale. "Re-based ja si-ilid, need on meie sõ-õbrad," hakkavad nad aga korraga laulma. "Tasa praegu, laval laulate!" vaigistab neid juht Edgar Roditšenko, kes peab 24 poisil silma peal hoidma. "Loomulikku kadu veel ei ole olnud."

Dirigent Tõnu Kaljuste rääkis videointervjuus, miks laulupidu eestlastele vaja on (all):

Video: Liis Treimann, küsis: Kristel Kossar

Publik on nõlvale tekitanud hiigelpikniku. Kaasa on toodud veini, maasikaid, vett. Murule laotatud tekkide vahel pole millimeetritki vaba pinda. Nii kaugelt paistavad laulvad mudilased aga sipelgatena. "Lava esine on ju kinnine tsoon," ütles Kadri, kes tuli siia oma poega vaatama, aga teda teiste laste seast nii kaugelt ei erista. "Kui natuke eespoolgi oleksin, siis teda ikka ei näeks." Nii võtab ta hoopis päikest ja kuulab niisama. Nagu sajad ülejäänud vanemad tema ümber.

Hiigelpiknik. Foto:
Hiigelpiknik. Foto: Foto: Tairo Lutter

15:05. Mudilaskoorid lõpetasid ning peagi peaksid lavale tulema lastekoorid - kokku 161 koori ja 5390 lauljat. Esitusele tuleb kolm laulu vanavanemate viisivakast, samuti "Kiire, kiire, kiiire!", "Laul inimlikkusest" ja "Kus meid ammu oodatakse".

Inimesi tuleb lauluväljakule pidevalt juurde. Istumiseks on vaba kohta praktiliselt võimatu leida. Paljud seisavad püsti. Vaatajad sebivad ka ringi, näiteks käiakse söögialas pakutavat maitsmas. Õllealal on kord karm – õllega välja ei pääse, lastega sinna ka mitte. Veepudeleid saab täita Tallinna vee tsisternide juures.

14:40. Postimehe telgis viibib hetkel peatoimetaja Merit Kopli, kes lahkelt küsimustele vastab. Mängida saab ka noolemängu ja pildistada end Postimehe esikaane tarbeks! Tarbija24 toimetuse juhataja Hanneli Rudi tiirles ka ringi.

Postimehe toimetuse telk asub Oru väravate juures.
Postimehe toimetuse telk asub Oru väravate juures. Foto: tt

Erinevate kooride esinejad jagasid oma muljeid ka Postimehega. Euroopa eestlaste koori juht ütles, et eilne kava oli väga hea, täna on «selline tavaline». Kõige suuremaid muljeid tekitasid lauljatele kontserdi viimased laulud. Vaata videot (autor Liis Treimann)!

MUDILASKOORID LAVAL (198 koori ja 7428 lauljat)

Foto: Toomas Tatar, Tairo Lutter, Erik Prozes

Foto: Tairo Lutter

Tõenäoliselt kõige kaugemalt Eestimaa nurgast, Võrumaalt, on kohale tulnud Misso Keskkooli mudilaskoori lapsed. Hetk enne laulukaare alla astumist ütles Keidi Fomotškin, kes on kord varem laulupeol käinud: "Vapustav tunne on seal olla! See on selline tunne, et oled osa Eestimaast." Kerli vanemad laulupeo ajaks Tallinnasse ei tulnud. Mudilaskoor vurab Läti piiri lähedale koju tagasi täna õhtul.

Laimjala mudilaskoori lapsed Saaremaalt rääkisid, et proovides oli natuke raske, aga nad pidasid kenasti vastu. Lemmiklauluks on lastel Riine Pajusaare "Lambad on kadunud".

"See on sõnulseletamatu tunne, kui kuuled oma lugu laulukaare all kõlamas," rääkis Postimehele helilooja Tauno Aints, kes laulupeoheliloojana debüteeris seitsme aasta eest. Tänavu jõudis tema sulest lauluopeokavasse sümfooniaorkestrile süit tantsulavastusest "Mowgli", mudilaskooriteos "Minu isamaa" ja laul "Kes ma olen?" poistekoorile.

Kell 14. Laulupeo kontsert algab sümfooniaorkestri esitusega, pala filmist "Kevade" (Veljo Tormis).

Kell 13.55. Kontsert on kohe algamas. Lauljatel palutakse veepudel kõrvale võtta, sest päike on kütnud kaare kuumaks! Lapsed, mütsid või rätikud pähe! Soe päike on hea küll, aga võib liiga teha. Kaare all on muide seismas ka meditsiinitöötajad. Tantsupeoliste kinnitusel oli medtöötajate abi pidevalt vaja.

Selline näeb lauluväljak välja kell 13.30. Nagu näha, siis magusamad kohad on juba võetud! Turvanõuded on siin väga ranged. Näiteks pidi alljärgneva foto tegemiseks rääkima kahe turvapaariga ja kaugemale ajakirjaniku pressikaardiga ei lastudki!

Foto: Tiina Kaukvere
Foto: Tiina Kaukvere Foto: tt
Sobiv ilm laulupeoks ja hetk lipu heiskamiseks!
Sobiv ilm laulupeoks ja hetk lipu heiskamiseks! Foto: Tairo Lutter

Toit platsil on küllalt kallis. Näiteks portsjon grillvorsti, kartulite ja hapukapsaga maksab 8 eurot. Sama palju maksab ka mulgipudruports (8€). Odavamalt saab näksida: näiteks poolekilone karp Belgia maasikaid maksab 2 eurot, kõhtu täitev kama 100-grammine tops 1,50 eurot.

Üks mõte. Facebookis on tõstatasid ajakirjanikud ja fotograafid peale esimest pidu küsimuse, et kas laulupeol peaks olema ikka nö. VIP ala. See on ikkagi rahvapidu. VIP tsoon sobis näiteks Robbie Williamsi kontserdile. Arusaadav, et dirigendid ja laulupeoga seotud muusikud istuvad kohe kaare ees, aga miks peaksid näiteks poliitikud istuma tarastatud VIP alal? Hea lugeja, avalda kommentaariumis oma arvamust - kas laulupeole sobib VIP ala?

Inimesed on sunnitud laulupidu kuulama VIP-tsooni väravate taga. Foto: Toomas Tatar
Inimesed on sunnitud laulupidu kuulama VIP-tsooni väravate taga. Foto: Toomas Tatar Foto: tt
Meie VIPid. Foto: Tairo Lutter
Meie VIPid. Foto: Tairo Lutter Foto: Viktor Burkivski

Tund aega laulupeoni. 1000 jalgratast

Iga rattaomanik saab numbri.
Iga rattaomanik saab numbri. Foto: tt

Mere väravate juures asuv tasuta valvega rattaparkla juba täitub, ent G4S turvatöötaja Tatjana kinnitas, et inimesed tulevad ikka viimasel minutil - kella 14-ks. Siis on parkla juba pilgeni täis. Eile mahtusid kõik siiski vaevu ära. Tatjana kinnitusel oli parklas umbes 1000 ratast. "Nagu teine Amsterdam!" hõikas Tatjana. Soovitatav on kaasa võtta rattalukk, ehkki valvatakse ka lukuta rattaid. Õnneks ei tekkinud eile lahkujatel ratastega probleemi. Veidi kannatust on siiski vaja.

Täna on kuum suvepäev, mistõttu pannakse lastekoori juhtidele südamele, et lastel oleks peakatted peas! Soovitused ka pealvaatajatele - pange päiksekreemi ja jooge vett!

Eile

«Inimesed on on kõik rõõmsad, tahavad laulda ja ilm pööras ka ilusaks,» tundis rõõmu XXVI üldlaulupeo kunstiline juht Hirvo Surva, kellega salvestasime intervjuu laulupeo eelõhtul. Mida ütleks ta Gustav Ernesaksale, kui avaneks veelkord võimalus laulutaati kaare all kohata? Vaata Kristel Kossari videointervjuud:

"Laulupidu aitab meil ühte hoida, ükskõik mis melt m muidu ka oleks," rääkis eilsel  XXVI laulupeo esimesel kontserdil "Aja puudutus" Postimehele ühiskonnategelane Heinz Valk, kes on laulupidudel osalenud juba aastast 1947. "Laulupeotraditsiooni hääbumist küll karta ei maksa - ei kao see kuhugi!" lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles