“Võsu 500” kiikab minevikku ja tutvustab olevikku

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võsu.
Võsu. Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Juuli keskel tähistab Võsu asula 500aastaseks saamist. Terve nädala kestvate üritustega viiakse pidulised ajalooradadele ja tutvustatakse praegusi tegevusi.


Juubelinädal “Võsu 500” tähistab mereäärse kuurordi 500 aasta täitumist. Kuigi Võsu esmamainimisest möödus 500 aastat juba 4. aprillil, toimuvad mitmesugused üritused 12.-18. juulini.

Kogu nädalat alustatakse esmaspäeva pärastlõunal rannaklubi pargis tseremooniaga kommunismiohvrite mälestuskivi juures, millele järgnevad Võsu ajaloolis-kultuurilise loodusraja pidulik avamine ja ekskursioon, mida juhib Võsu raamatu “Võsu rahvas ja tema lugu” autor Mari-Anne Heljas.

Mis varem oli

Ekskursioon saab alguse Vergi teeristist, kus aastani 1910 oli Võsu ajalooline keskus kõrtsi, turu, bussijaama, kust sõitis omnibuss läbi, postivahetus- ja tollipunktiga, käib Võsu kooli juures, vabrikuplatsil, kus oli mõisa ajal kivi- ja lauavabrik, tuleb tänapäeva välja ja räägib natuke küüditatute mälestusmärgist.

Edasi viib rada veeremängumaja, mis praegugi on kasutusel mängudemajana, pritsikuuri, Võsu postimaja ja Evald Laksi kohviku juurde, mis sai hiljem puhkekodu esimeseks sööklaks ja millest kujunes välja Jokkeri diskobaar.

Vihula valla arendusnõuniku Anneli Kivisaare sõnul kaardistab ajaloolis-kultuuriline loodusrada Võsu ajalugu.
“Iga inimene, kes Võsule tuleb, saab Seitsmenda Taeva lähedal korraks peatuda ja vaadata, mis seal varem oli. Et näe, polegi kogu aeg Seitsmes Taevas olnud,” rääkis Kivisaar.

Loodusrajale on teatud huvitavatesse kohtadesse üles pandud infotahvlid koos fotodega, samas on jälgitud, et ümbrust liialt ei risustataks. “Kui on kihvt foto säilinud või olnud huvitava ajalooga hoone sama koha peal, kus praegu on midagi muud, siis oleme üritanud selle ära märkida,” tutvustas Kivisaar.

Lisaks on juubelinädalasse põimitud Vihula valla isetegevuslaste etteasted, Võsu muusikapäevad, “Võsu viis”, Georg Otsa mälestusüritused.

Mida ise tehakse

“Võsu viis” toob rannakülla puhkelaagrisse nii Eestist kui ka välismaalt puhkpillimängijaid, kes päevasel ajal harjutavad, kuid õhtuti rahvale kontserdi annavad.

“Võsu arhiivilintidel 1961-1964” toob publikuni paar mõneminutilist filmilõiku Võsu puhkekodust, kultuurimajast, rannaklubist - väikese ringvaate nõukogude ajast.
Nagu ka eelnevatel aastatel, pakuvad Võsu muusikapäevad nelja päeva jooksul head muusikat.

Kui mullu peeti muusikapäevi mitmes kohas, siis sel korral toimub kõik Võsul.

Teisipäevast laupäevani välja on sportlik rannanädal.
“Võsu on eelkõige rand, mille pärast siia tullakse. Ja sportliku rannanädalaga ongi tahtmine näidata, et rannas saab peale päevitamise ka palju muud teha,” märkis arendusnõunik  Anneli Kivisaar ning täpsustas, et rannanädal pakub näiteks rannaaeroobikat, lohesurfingut jne.

Võsu rahva teatrilt etendub näidend “Kuni su küla veel elab”, mille Luule Aasmäe kohandas juubelinädalale sobivaks.

“Asja mõte on selles, et tahame natuke näidata seda, mida me ise siin kohapeal teeme,” ütles Kivisaar.
Loomulikult toimub lisaks eespool nimetatud üritustele nädala jooksul muudki põnevat.

“Võsu 500”

• Juubelinädala “Võsu 500” üritused, mis on õues, on tasuta, need, mis on sees, väikese tasu eest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles