Garderoobi klassikud: kašmiirkampsun ja siidpluus

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kašmiir ja siid on mõlemad materjalid, mis on luksuse sümboliteks, kuid samal ajal paljude poolt ka pisut põlatud, sest neid näib olevat keeruline hooldada. Ooolala moeblogi annab nõu, kuidas oma luksusesemete eest hoolt peaks kandma.

Mugavad kanda

Ükskõik, milliseid kõrgtehnoloogilisi imematerjale keegi kuskil laboris ka välja töötada ei suuda, on meie kehale kõige meeldivam ikkagi looduslik. Ideaalseid materjale pole olemas, sest millegi arvelt tuleb sul ikka ja alati lõivu maksta.

Kašmiir ja siid võivad olla küll keerulisemad hooldada, kuid rõõm nende esemete kandmisest kaalub kõik muu üles. Looduslik materjal laseb su nahal hingata ning ei aja sind higistama. Ka turundajad teavad ülimalt hästi, et sellele kaardile tasub rõhuda, seega tasub sul kašmiirkampsunit valides esialgu hoolikalt silti lugeda. Kui kampsuni koostisest vaid 5 protsenti on looduslik kašmiir ja ülejäänu mingi tundmatu sünteetiline kiud, pole see kampsun kahtlemata oma kõrgemat hinda väärt.

Kašmiirkampsun pole vaid pärlikeesid kandvate rikaste vanadaamide pärusmaa. Otsimise peale leiab väga erineva stiiliga kvaliteetseid kudumeid, kuid arvestama peab, et mida erilisem, seda kallim. Seega tasub ehk leida mõni väga minimalistliku lõikega kudum mõnelt kiirmoebrändilt ning see oma ülejäänud riietega kokku sobitada.

Siidpluuside valik ning hinnaklassid kipuvad olema pisut mitmekülgsemad nagu materjal isegi. Kuuma suvepäevaga hoiab siid keha jahedana ning külma ilmaga soojana.

Et  mõlemad materjalid on õrnad, kuid samas üsna kallid, võib tunduda, et nende esemete cost per wear ei tasu end ära. Tegelikult oleks endale tarvis selgeks teha lihtsalt mõned põhitõed, kuidas nii siidi kui kašmiiri eest hoolt kanda.

Hoia eemale keemiast!

Ära kunagi kreemita, meigi ega lõhnasta end, kašmiirkampsun või siidpluus seljas. Kosmeetikas sisalduvad ained võivad materjali hõredamaks söövitada. Seega lase kreemil alati enne nahka imbuda või parfüümil kuivada ning riieta end alles pärast seda.

Loputa, ära pese!

Me kõik pigistame aeg-ajalt silma kinni riiete hooldussiltidel olevate juhiste osas, kuid kašmiiri ja siidi puhul ei tohiks seda kindlasti teha. Nende materjalide jaoks peaks kasutama spetsiaalset puhastusvahendit. Kuid on ka mõned teised nipid.

  • Siidi pese nii külma veega kui sinu käed kannatavad. Seebi asemel kasuta pesuloputusvahendit.
  • Kašmiiri jaoks on sobiv käesoe vesi. Spetsiaalset pesuvahendit saad asendada mõne dušigeeliga, mis on mõeldud eriti tundliku naha jaoks.
  • Kumbagi neist ei tohiks väänata ning mitte mingil juhul kasutada kuivatit. Suurem vesi tuleks välja pigistada väga õrnalt. Pärast seda pane riideeseme alla froteerätt, ning rulli need koos kokku nii, et rätik jääb väljapoole. Korda seda seni, kuni ese on nii kuiv, et saad selle riidepuule kuivama panna.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles