Kavalaid nippe, kuidas lisaks toidu soojendamisele mikrolaineahju kasutada

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mikrolaineahjusid hakati tootma juba 50 aastat tagasi. Selle aja jooksul on need väga palju muutunud, et kasutamine oleks üha mugavam. Olgu su mikrouun lihtne või nutikas, peale toidu kuumutamise saab seda kavalal moel kasutada veel mitmel muul otstarbel, millest sa ehk varem midagi ei teadnudki.

Kuivata sukkpükse

Sul on kiire ja hädasti oleks vaja puhtaid sukkpükse? Pole probleemi – pese need kraani all puhtaks ja vääna veidi kuivemaks. Pane mikrolaineahju põhja pabersalvrätik ja selle peale niisked sukkpüksid. Kuumuta neid kõrge temperatuuri juures korraga kõige rohkem 30 sekundit. Siis katsu käega järele, ja kui on vaja lisa, siis kuumuta veel kuni 10 sekundit. Mikrolaineahjus saab sukad täiesti kuivaks, kirjutab Daily Mail.

Steriliseeri mulda

Kui istutad väga tundlikke taimi, saad mikrolaineahjus mulda steriliseerida, et taimed sellest haigusi ei saaks. Puhast mulda saab osta igast aianduspoest, kuid seda saab ka ise hõlpsasti teha. Selleks puista 400 grammi mulda taldrikule laiali ja kuumuta seda mikrolaineahjus kõrge temperatuuri juures umbes 90 sekundit, kuni see hakkab aurama. Enne kasutamist lase mullal täielikult maha jahtuda.

Rohkem mahla

Kui teed tsitruselistest mahla, siis kuumuta vilju enne pigistamist mikrolaineahjus. Selleks on tarvis vaid 20 sekundit, et apelsini, sidruni, laimi või greibi koor muutuks pehmemaks ja sellest saaks pigistades rohkem mahla kätte.

Turguta mett

Kui mesi on purgis muutunud kõvaks ja seda on raske kätte saada, saab selle mikrolaineahjus jälle vedelamaks. Selleks aseta kaaneta meenõu mikrolaineahju ja lase sel sulatusrežiimil olla korraga mitte rohkem kui 30 sekundit. Vajadusel sega ja korda.

Kuivata ürte ja ravimtaimi

Mikrolaineahjus on väga hea taimi kuivatada, sest nõnda säilib nende värv ja maitse. Parima tulemuse saamiseks kuivata korraga vaid paar oksa või peotäis lehti. Laota mikrouuni põhjale või ringlevale taldrikule kaks kihti pabersalvrätte. Sinna peale aseta hoolikalt lehed nii, et need ei vajuks üksteise peale. Seejuures on oluline tähele panna, et pabersalvrätik poleks valmistatud ümbertöödeldud materjalidest, sest see võib sisalda pisikesi metalltükke. Need võivad kuumutamisel paberi põlema panna.

Kata taimed veel ühe kihi majapidamispaberiga. Kuumuta taimi ettevaatlikult 20-sekundiliste intervallidega. Peale iga kuumutuskorda võta taimed välja, lase neil hetkeks jahtuda ja katsu, kas need vajavad lisakuumutust. Nõnda võib ühe laari kuivatamisele kuluda 40 sekundit või ka 3 minutit, kõik oleneb taimedest. Kui need on kuivad ja krõbedad, purusta need purki, mille saab õhukindlalt sulgeda.

Ripsmetuši uus elu

Selleks, et kuiv ja tükki läinud ripsmetušš veel paar nädalat vastu peaks, võta sellest hari välja ja aseta avatud tuub mikrolaineahju. Selle kõrvale pane tass veega. Kuumuta kõrge kuumuse juures kuni viis sekundit, et tušš muutuks taas vedelamaks.

Suhkrupehmendaja

Pruun suhkur kipub väga kergesti tükki minema, kui kott lahti jätta. Kui pakendisse on jäänud üks suur kõva tükk, pane see mikrolaineahju sobivasse kaussi. Selle peale aseta niiske pabersalvrätik ja kuumuta suhkrut 15-sekundiliste intervallidega. Suhkur muutub kiiresti pehmeks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles