Astronoomid leidsid «Godzilla» kiviplaneedi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku nägemus Kepler 10c kiviplaneedist
Kunstniku nägemus Kepler 10c kiviplaneedist Foto: SCANPIX

Astronoomid  leidsid kivise planeedi, mille mass on 17 Maa massi ja suurus kaks Maad.

See oli teadlaste jaoks üllatuslik leid, kuna seni arvati, et hiiglaslikud «Godzilla» planeedid on gaasiplaneedid, edastab Reuters.

Avastus lubab oletada, et võimalikke elutegevuseks sobilikke kiviplaneete on seniarvatust rohkem.

Uus planeet sai tähistuse Kepler 10c. Planeet liigub ümber 11 miljardi aasta vanuse tähe Kepler 10, mis asub Draakoni tähtkujus Maast 560 valgusaasta kaugusel.

«See leid oli väga üllatuslik, sest varem arvasime, et sellised suured planeedid on vaid gaasist. Selle kohta ei saa kasutada super-Maa, pigem on see mega-Maa või siis «Godzilla» planeet,» lausus Harvardi ülikooli astronoom Dimitar Sasselov.

Astronoomid andisd uue planeedi kohta selgitusi Ameerika astronoomiaühingu konverentsil Bostonis.

Planeet Kepler 10c leiti USA kosmoseagentuuri NASA Kepler teleskoobi abil.

Teadlased tõstsid esile fakti, et selle planeedi täht tekkis juba universumi evolutsiooni algetapis ajal, mil uutel tähtedel ei olnud just palju aega koguda enda ümber raskeid elemente, mis on vaja kiviplaneetide tekkeks.

«Kepler 10c leidmine näitab, et kiviseid planeete on tekkinud seniarvatust varem. Kui on olemas kivi, siis tasuks otsida ka elu algmeid,» lausus Sasselov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles