Neli soovitust, kuidas koolilõpetamiseks riideid valida

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eksamite, lõputööde kaitsmise ja sisseastumiskatsete kõrval mõlgub lõpetajatel meeles veel üks asi... Kuidas oma lõpetamisel võimalikult kaunis välja näha? Ja pole ka ime. Koolipingis on piineldud ja pingutatud nõnda palju, et viimast päeva tuleks ka vääriliselt tähistada, kirjutab Ooolala moeblogi.

Kui noormehed lähevad lihtsalt poodi ja valivad sealt endale sobiva ülikonna, on tütarlastel oluliselt rohkem draamat. Et tegemist on siiski ametliku, suisa akadeemilise üritusega, on siin teatud põhimõtted, millest kinni pidada tasuks.

Etikett

Kuigi isegi presidendi vastuvõtu puhul vaieldakse, et kuivõrd peaks vanadest käitumisreeglitest kinni pidama, tasub kombestikku siiski meeles pidada. Kuigi alati on neid, kes oskavad väärikalt välja kanda ka etiketireeglitest kõrvale kanduvaid rõivaid, on seda annet antud vaid väga vähestele. Halvemal juhul võib muidu juhtuda, et kuigi lõpetamise päeval sa end maailma kõige kaunimana tunned, avastad juba lõpupilte kätte saades, et tegelikult oli päris piinlik...

Päevaste pidulike ürituste kuldreegliks on alati see, et riietus ei tohiks olla liialt paljastav. Paljad õlad, avatud dekoltee või miniseelik pole sellises situatsioonis kindlasti sobivad. Tegelikult ütleb etikett ka seda, et laval ei tohiks kanda lahtise ninaga kingi, kuid mood on edasi läinud ning kevadsuvistel üritustel seda tavaliselt pahaks ei panda. Samuti ei peeta päevasel üritusel heaks tooniks liiga pidulikku tualetti, seega enamasti tasuks näiteks maani kleiti vältida.

Mõni õppeasutus näeb ise väga rangelt ette reeglid, millises riietuses lõpetaja lavale lubatakse. Mõni teine jätab lõpetajale vabad käed.

Kui etikett riietuse sobivuses eriliseks abiks ei ole, tasub endalt poe proovikabiinis seistes küsida, et kas sa läheksid selle riietusega:

- ööklubisse?

- randa?

- ballile?

- ametlikule töövestlusele?

Kui sa vastad mõnele neist küsimustest jaatavalt, ei ole tegemist riietusega, millega lõpetamisele minna passiks. Ühtpidi ei tasuks oma riietuse pidulikkusega üle pakkuda, teisipidi ei tohiks see kindlasti välja näha ka liialt ametlik või igapäevane.

Rohkem kui üheks korraks

Lõpuriietuse eest tuleb sageli välja käia päris arvestatav rahasumma ning seega oleks tark oma ost põhjalikult läbi mõelda. Ülemäära eksklusiivset pidulikku kleiti kannad sa suure tõenäosusega vaid ühel korral, seega võib olla mõistlik valida tagasihoidlikum kleit ning rõhuda pidulikele aksessuaaridele. Kostüümi komplekteerimine võib tasuvuse mõttes olla aga hoopiski mõttekam ning lõpetamiseks ostetud pluusi, pükse või seelikut saad sa kanda tihemini kui paar korda elus.

Sõna «kostüüm» all ei tohiks aga kindlasti mõista klassikalist ja igavat ühevärvilist kontoririietuseks mõeldud komplekti. See ei mõju pidulikult ega väärikalt, vaid hoopiski veidralt.

Pidulikud püksid

Vanasti ütles etikett ka seda, et püksid naistele piduliku riietusena ei passi. Õnneks on aeg edasi läinud ning sellega enam kindlasti nõustuda ei saa. Siiski kipuvad püksid pisut argisemalt mõjuma ning seega on nende pidulikumaks sobitamine mõnevõrra keerulisem pähkel. Kindlasti peaks silmas pidama, et mingil juhul ei sobi sellisesse olukorda nn skinny-lõikega püksid või veel hullem, retuusid.

Klassikalised mustad viigipüksid on kahtlemata mõistlik valik selles osas, et neid on lihtne hiljem oma ülejäänud garderoobiga kombineerida, kuid lõpetamisele minnes vajavad need püksid rõhutatult pidulikku pluusi või jakki ning silmapaistvaid aksessuaare. Teine võimalus on valida silmapaistva mustriga viigipüksid, mis mõjuvad pidulikumalt.

Jää endaks!

Kokkuvõtvalt tasub lõpuriietust valides silmas pidada ikkagi seda, milline on sinu üldine stiil, kehakuju ning harjumused. Kui sa muidu mitte kunagi kontsakingi ei kanna, ei ole hea mõte lõpetamiseks 10-sentimeetrise kontsaga stiletto’sid osta. Ka lõpupäeval võiksid sa pildile jääda iseendana, mitte võõra Barbie’na, kes sulle endalegi peeglist tuttav ei tundu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles