Muuseumiöö Tallinnas: sõida vormeliga, tee välku ja trüki lendlehti

, Tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muuseumiöö 2012. Okupatsioonide muuseumis sai omapäi ringi vaadata.
Muuseumiöö 2012. Okupatsioonide muuseumis sai omapäi ringi vaadata. Foto: Liis Treimann

Laupäeval, 17. mail toimub taas muuseumiöö. Tallinncity uuris, mida mõnes pealinna ja lähiümbruse muuseumis sel puhul teha saab.

Eesti Ajaloomuuseumi Maarjamäe loss

Pirita tee 56, Tallinn (bussid nr 1A, 5, 8, 34A ja 38, peatus: Maarjamägi)
Eesti Ajaloomuuseumi Maarjamäe loss on Muuseumiööl 2014 tasuta avatud kell 18-23. Sissepääs kuni 22.30.

Muuseumiöö eriprogramm «Öös on tähti»

Kell 19 Öös on filmitähti! Ekraanil on tummfilm «Tšeka komissar Miroštšenko» (Eesti National Film, 1925, kestus 78 minutit). Eesti mängufilmile spetsiaalselt Muuseumiööks valminud helitausta esitavad Eesti Teatri- ja Muusikaakadeemia tudengid.

Kell 20  Eriprogramm  «Öös on punaseid tähti!» Kas 90 aastat tagasi peeti infosõda teistsuguste vahenditega kui tänapäeval? Kuidas tehti propagandat? Mari-Leen Tammela räägib kommunistlikust õõnestustegevusest 1920. aastate Eestis ning toimub töötuba «Trüki lendleht!»

Avatud on suurnäitus Eesti Vabariigi loost  «Iseolemise tahe» (Näitus on eesti, inglise ja vene keeles), näitus «Siin me oleme! Eesti filmi esimene sajand» ja 3D fotonäitus «Tervitusi Revalist, Dorpatist, Narvast, Pernaust, Fellinist, Hapsalist ja Arensburgist» Muuseumiöö eriväljapanek Eesti Ajaloomuuseumi kogudest: «Öös on väärikaid tähti!» Mänguhimulisi ootab otsimisleht «Iseolemise tähestik»: Tähestiku iga tähega algab näitusel «Iseolemise tahe» üks ese.

Kogu õhtu on avatud stsenaariumi kohvik, raamatumüük ja loterii. Marsruudil Rannarahva muuseum - Maarjamäe loss liigub muuseumiööl kell 19 -21.30 muuseumibuss (20 kohta).


Eesti Arhitektuurimuuseum
Ahtri 2, Tallinn, tasuta sissepääs muuseumiööl 18 – 23

Eesti Arhitektuurimuuseum ootab muuseumiööl külla ka väiksemaid arhitektuurihuvilisi, lastele pakutakse toredat töötuba, milles väikesed arhitektid oma visioone teostada saavad. Avatud ka kõik Arhitektuurimuuseumi näitused.

Eesti Bussiajaloo Selts

Vanad bussid stardivad muuseumiööl Tallinna Bussijaamast Ülemiste liiklussõlmele ja Järvevana teele tiirutama. Bussid alustavad sõite 17. mail kell 20, ja liiklevad vaba graafiku alusel kuni südaööni. Igasse bussi lubatakse ainult ettenähtud arv reisijaid. Busside turvavarustus ja tehniline seisukord vastab vanasõidukitele kehtestatud nõuetele.


Rannarahva Muuseum
Nurme tee 3, Pringi, Viimsi vald, Estonia
Tallinna kesklinnast toovad  Rannarahva Muuseumisse otseliinid: Nr. 114 ja Nr. 260.

Tähtede poole ja tähtede taha vaadata saab muuseumiööl Rannarahva Muuseumis. Tähti püüda on aga võimalik Viimsi Vabaõhumuuseumis, kus toimub muuseumiööl suur tähejaht.

Eesti Tuletõrjemuuseum
 Raua 2

Tuletõrjemuuseum kutsub nautima 11-korruselise torni panoraamvaadet Tallinnale! 26-meetri kõrguse tuletõrjetorni uksed avatakse esmakordselt publikule, igal täistunnil räägib torni ajaloost ja komandohoonest põnevaid lugusid staažikas tuletõrjuja Gustav Massakas. Torni vahekorrustel on avatud tuletõrjeteemaline näitus. Torn on muuseumiööl avatud kell 18-23. Sissepääs elava järjekorra alusel.

Jaani Seek

(kesklinnas, Tornimäe ärikeskuse lähedal, Väike Pääsukese 5)

Jaani Seek võtab sel aastal muuseumiööst osa esimest korda. Sel puhul on kavas tutvustada õhtu tähte - keskaegset hospitali - ekskursioonide kaudu. Eestikeelne ringkäik seegi varemetel ja ümbruskonnas algab kell 18 ja inglisekeelne kell 19. Lastel on võimalik osaleda mängus «Hakka arheoloogiks!». Mängu käigus räägitaksesellest, kes on arheoloog ja mida ta teeb, proovime ise kätt kaevamisel liivakastis ning nuputame koos, milleks leitud asju kunagi kasutati. Jaani Seek on muuseumiööl avatud kell 18-23. Kõik programmis olevad tegevused on külastajatele tasuta.

Rahvusarhiivi filmiarhiiv
Ristiku 84
Kell 17 -19 ja 20-22 jalgrattaretk mööda ajaloolisi filmivõttekohti Põhja-Tallinnas. Rattaretkele saab eelregistreerida meiliaadressil liisi.taimre@ra.ee. Lisaks filmiprogramm, viktoriin ja majaekskursioonid.

Tallinna Botaanikaaed
Kloostrimetsa tee 52, Tallinn (ühistranspordiga Bussid nr. 34A ja 38 väljuvad Viru keskuse terminalist. Peatus Kloostrimetsa) Lisaks selle peatuvad Kloostrimetsa peatuses Tallinn City Tour bussid.

Muuseumiööl kell 18-19 on võimalik botaanikaaia territooriumil koos Tallinna Tähetorni astronoomidega tutvuda teleskoopidega ning uurida põnevat taevalaotust. Tallinna Tähetorni astronoomid peavad loengu teemal «Kosmosekliima ja selle mõju taimedele». 19.30-20.30 on kõigil huvilistel võimalus osaleda botaanikaaia vanemaedniku Jaan Mettiku poolt juhitud ekskursioonil «Taimedega taevasse ja tagasi». 19.30-20.30 toimub venekeelne ekskursioon botaanikaaia kasvuhoonetes giidi juhendamisel. Muuseumiööl on Tallinna Botaanikaaia palmimajas avatud säntpooliate ja teiste gesneerialiste näitus.

Eduard Vilde Muuseum
 Roheline aas 3

Sissepääs kell 18-23 tasuta. Muuseumiööl selgub Vilde kodu säravaim tähtmuseaal. On selleks kirjaniku kulunud punane sokk, hiiglaslik reisikohver või midagi muud? Lastele avaneb keeledetektiivirada ja kirjaniku verandal on ennast sisse seadnud lasteajakiri Täheke programmiga «Öös on Täheke».

Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseum (EKKM)
Põhja puiestee 35 (ühistransport: trammid nr. 1 ja 2 ; bussid nr 3)
Muuseumiöö raames:

Kell 13 - 22 Köler Prize 2014 nominentide näitus
Kell 19 vestlused Köler Prize’ile nomineeritud kunstnikega
Kell 21.30 - 22.15 ringkäik näitusel. Ekskursiooni viib läbi Anders Härm


Tallinna Linnamuuseumi lastemuuseum
 Kotzebue 16
Muuseum tasuta avatud kell 18 - 23
Püsiekspositsioonist «Need vanad armsad mänguasjad» võib külastaja üles otsida oma lapsepõlve mängumaailma-tähed – lemmiklelud. Trepigaleriis saab imetleda Urmas Tulviste meisterlikult joonistatud lasteraamatu «Silvia suveõhtu jutud» illustratsioone. Säravaimad nukumaailma tähed aga ootavad imetlejaid ajutisel näitusel «Barbie’de lummuses. Kollektsiooninukud Maivi Kärgineni ja Rimonne Baltic kogudest». Lisaks mängud ja meisterdamised.

Tallinna Linnamuuseum
Vene 17
Tallinna Linnamuuseumis tõusevad muuseumiööl esiplaanile muuseumi varjatud tähed - esemed, mis on ekspositsioonis seni teiste kõrval veidi varju jäänud. Muuseum on tasuta avatud kell 18-23.

Tallinna Tehnikaülikool
Akadeemia Tee 1 (troll 3, 4, 9 Ehitajate tee peatus; Buss 10, 36 - Tehnikaülikooli peatus; Buss 23 - Üliõpilaste tee; Buss 11 - Ehitajate tee peatus)

Tallinna Tehnikaülikooli asutused pakuvad erinevaid säravaid tähti, kuid kõiki ühendab ühine osalusmäng ja auhinnad!

TTÜ muuseum
● Galeriis Futurum näitus «Eesti jälg kosmoses – kosmose jälg Eestis»
● Suures saalis näitus «Eesti Energeetika»
● 18.00-23.00 Ekskursioonid igal täistunnil, vajaduse korral igal pooltunnil.

Saab meisterdada tähti, tuulikuid ja rakette, vaadata multikaid.

Kell 19-19.45 Igor Volke loeng «Maavälise mõistuse otsing ja ufod» Juttu tuleb maavälise elu otsingutest; Eksoplaneetidest ja Giordano needusest, tsivilisatsioonide kolmest tüübist ja ellujäämise võimalusest, kosmilisest ekspansioonist ja sellest, kas meist saavad kunagi kosmilised olendid.

TTÜ energeetikateaduskond. Mäeinstituut ja mäemuuseum

Muuseumiööl kell 18-23
● Staartähtedest avakosmoses taevakehade kaevandamiseni!
● Sõit süstikuga
● Taevased kivimid ja mineraalid
● Mündimaardla!
● Kosmiline tähemäng

Kell 20 Guinnessi rekordi katse - kõige rohkem inimesi 15 kuupmeetrises kopas. Igaüks saab osaleda, eelregistreerimine kodulehel 

TTÜ energeetikateaduskond. Elektroenergeetika instituut
Kell 18–23 «Elektriväli süütab tähed» Kõrgepinge laboris tehakse välku.

TTÜ Tehnoloogiakool ja filmiklubi
Kell 18-23 «Öös on teletähti». Sel ööl oled telediktor, osaled televõtetel. Parimad saavad kodulehele!

Formula Student Team Tallinn
Kell 18-23 Pane proovile oma oskused vormeli juhtimisel (simulaator)! Juhendamas FS Team´i liikmed.
Kell 18.30-21 Demosõit vormeliga (võimalusel elektrivormel!!) TTÜ parklas igal täistunnil, vajaduse korral igal pooltunnil.

TTÜ Robotiklubi
Robotinäitus ja töötuba

Tallinna Tähetorn (Tähetorni 2)
Kell 18–01 Ekskursioonid torni tippu ja vaateplatvormil binokli kasutamine.
Kell 18–01 Video ja slaidiprogramm «Tallinna Tähetorn läbi aegade»
Kell 20-21 Lasteajakiri Minu Maailm tähetornis. Astronoom vastab laste küsimustele.
Kell 21.20-22 Loeng «Inimene Kuul - kui täitumas on 45 aastat Apollo 11 missioonist»

Selge taeva korral toimuvad tähevaatlused. Tähetornis on vähe ruumi, sisse saab väiksemate gruppidena iga 15 minuti tagant.

Kogu muuseumiöö kava saab näha siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles