Michelangelo Taaveti kujul on nõrgad pahkluud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Michelangelo marmorkuju Taavet
Michelangelo marmorkuju Taavet Foto: SCANPIX

Itaalia asjatundjate sõnul ohustab Michelangelo kuulsat Taaveti skulptuuri kokkuvarisemine, kuna kujul on liiga nõrgad pahkluud.

Firenzes asuva 5,5-tonnise ja 5, 17-meetrise kuju jalgadest on leitud mikropragusid, mis viitavad, et kuju jalad on tugeva ülakeha jaoks liiga nõrgad, edastab BBC.

Kuju parema jala taha on pandud puidust tugi ning ka selelt leiti murdumisjooni. Viimastel aastatel on mikropragusid parandatud kipsiga, kuid need on ilmunud uuesti.

Firenze Accademia di Belle Arti teadlased tegid kuju koopiatega katseid, mis näitasid, et originaalkujul olevad praod on tingitud kuju raskusest, asendist ning ka viletsast marmorist.

Uurijate arvates võib kuju variseda näiteks maavärina tagajärjel või isegi tee-ehitustööde tegemisel. Nende arvates tuleks Taaveti kuju viia maavärina ja põrutuse kindlassse ruumi või Firenzest välja paika, kus on ohutu.

Wikipedia: Taavet valmis Itaalia skulptoril Michelangelol 1504. aastal. Seda marmorskulptuuri peetakse üheks renessansiajastu meistriteoseks.

Skulptuuri algne asukoht oli Firenzes Palazzo della Signoria platsil. Tänapäeval asub see Accademia di Belle Arti galeriis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles