Video ja pildid: Ayrton Senna hukkumisest Imolas möödub 20 aastat

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Brasiilia legendaarse vormel-1 piloodi Ayrton Senna hukkumisest San Marino Grand Prix`l Imola ringrajal möödub 1. mail 20 aastat.

1994. aastal hukkus San Marino etapil ka vähekogenud austerlane Roland Ratzenberger, edastab Reuters. Mõlema mehe hukkumine oli vormel-1 maailmale suure šokk. Enne Sennat ja Ratzenbergerit toimus võistleja elu nõudnud õnnetus vormel-1 sarja võistlusnädalavahetusel 1982. aastal, kui Kanada etapil hukkus itaallane Riccardo Paletti. Testisõitu tehes sai 1986. aastal Prantsusmaal surma itaallane Elio de Angelis.

29. aprillil 1994 tegi brasiillane Rubens Barrichello Imola etapi vabatreeningul suurel kiirusel raske avarii, kuid pääses sellest õnneks väheste vigastustega. 30. aprillil hukkus aga samal rajal toimunud kvalifikatsioonisõidus Roland Ratzenberger. Mõlemad õnnetused mõjutasid Williamsi pilooti Sennat tugevalt.

Austria endine vormel-1 piloot Gerhard Berger meenutas, et noore austerlase surm mõjus Sennale šokina. Päev hiljem, 1. mail toimunud võistlusel sõitis aga Senna ise suurel kiirusel Tamburello kurvis rajalt välja vastu piiret. Uurimine näitas, et rajalt väljasõidu põhjustas roolisamba purunemine. Esivedrustuse detail läbis piloodi kiivri ja tungis pähe, tekitades üliraske vigastuse. Arstid ei suutnud helikopteriga haiglasse toimetatud Senna elu päästa. Brasiilias kuulutati välja üleriigiline kolmepäevane lein.

Senna surm tõi vormel-1 sarjas kaasa turvareeglite ülevaatamise ning ka autode turvalisemaks muutmise. Alates Senna surmast 1994. aastal ei ole enam ükski vormel-1 piloot hukkunud.

Sennat peetakse üheks kõigi aegade paremaks vormel-1 piloodiks. Ta osales rohkem kui 10 aasta jooksul 161 võistlusel, startis 65 korral esireast ning võitis 41 etappi. Aastatel 1988, 1990 ja 1991 tuli ta vormel-1 sarja maailmameistriks.

Lisaks sportlikule edule oli Senna särav ja sõbralik isiksus, kes kulutas mitmed teenitud miljonid heategevuseks. Väidetavalt oli kogu Brasiilia Senna hukkumisest nii suures šokis, et leina ajal ei pandud São Paulos toime mitte ühtegi kuritööd.

 

 
 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles