Eesti Muusika Päevade lõppkontsert toob Tüüri, Tulve, Tally ja Kaumanni esiettekanded

, Tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Riiklik Sümfooniaorkester valmistub Olari Eltsi juhatusel Eesti Muusika Päevade lõppkontserdiks. Kontserdil antakse üle festivali Eesti Muusika Päevad 2014 preemiad.

Tund enne kontserdi algust, kell 18 kõlab Estonia kontserdisaalis Mirjam Tally teose «Vortex» esiettekanne ERSO suure ansambli esituses, dirigent on Taavi Kull. Aset leiab ka kohtumine heliloojate Erkki-Sven Tüüri ja Helena Tulvega.

Lõppkontserdil tulevad esiettekandele Helena Tulve «Südamaa» klaverile ja orkestrile (solist Mihkel Poll) ning Tõnis Kaumanni mitme õhtu peale jagatud teose «Kolm saba» viimane osa, esiettekandele Eestis tuleb Erkki-Sven Tüüri teos «De profundis», mille eest helilooja pälvis hiljuti riikliku kultuuripreemia. Kontserdi teises pooles kõlab Eesti muusikaklassiku Heino Elleri «Sümfooniline legend».

Helena Tulve «Südamaa» on valminud ERSO tellimusel ning selle. «Mind on pikemat aega köitnud ja hämmastanud tasakaalutus tasakaalus ja tasakaal tasakaalutuses – sümmeetria ja asümmeetria, kord ja kaos ning see, kuidas nad omavahel suhtestuvad ja väljendavad end nii arhailistes kui ka tänapäevastes joonistes, mudelites ja mustrites, mida võib kohata kõikjal loodus ja looduses,» rääkis helilooja. Teose solistipartii on kirjutatud Mihkel Pollile. «Mihkel Poll on huvitav ja isikupärane muusik ning suurepäraste pianistlike võimetega, kandes ette äärmiselt keerukaid teoseid artistliku üleoleku ning muusikalise vabadusega,» on noort pinaisti iseloomustanud helilooja Arvo Pärt.

Erkki-Sven Tüüri «De profundis» sündis Helsingi Linnaorkestri ja ERSO ühistellimusena ning tõi heliloojale koos äsja ERSO esituses kõlanud klarnetikontserdiga Eesti Vabariigi kõrgeima autasu - riikliku kultuuripreemia. Helsingis jõudis «De profundis» Olari Eltsi dirigeerimisel kuulajateni 1. novembril 2013.

Tõnis Kaumanni «Kolm saba» on 3-osaline teos, mille ettekanne on jagatud kolmele õhtule. Teose esimene osa kõlas kolmapäeval Rahvusooper Estonia Sümfooniaorkestri ja Mihhail Gertsi esituses, teine osa neljapäeval Vanemuise Sümfooniaorkestri ja Paul Mägi esituses. Kolmas ja viimane osa tuleb ettekandele reedel ERSO ja Olari Eltsi esituses.

Kõrvuti uudisloominguga kõlab kontserdi teises pooles  Heino Elleri 90 aastat tagasi loodud «Sümfooniline legend».

Festivali lõppkontserdil juhatab Eesti rahvusorkestrit Helsingi Linnaorkestri ja ERSO peakülalisdirigent Olari Elts, kes teeb koostööd paljude suurepäraste orkestritega üle maailma. «Praegune diferentseeritud kõlaga, tehniliselt väga võimekas ERSO, mida Olari Elts väga hästi tunneb, on valmis temaga laval mööndusteta kaasa minema,» tõdes Maris Valk-Falk vähem kui aasta tagasi kultuurilehes Sirp.

KONTSERT: ERSO sarja FESTIVO IV kontsert «HEA EESTI ASI»

Reedel, 11. aprillil kell 19 Estonia kontserdisaalis

Erkki-Sven Tüür. «De profundis» (esiettekanne Eestis)

Helena Tulve. «Südamaa» klaverile ja orkestrile (esiettekanne)
Heino Eller. «Sümfooniline legend»
Tõnis Kaumann. III osa «Octapussy»  teosest «Three Tails / Kolm saba»

Solist Mihkel Poll (klaver)
Eesti Riiklik Sümfooniaorkester
Dirigent Olari Elts

 

 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles