Millal sai Maa oma kaaslase Kuu?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA teadlaste sõnul tekkis Maa kaaslane Kuu seniarvatust 65 miljonit aastat hiljem.

Kuu on meie 4,47 miljardi aasta vanuse planeedi ainus kaaslane, edastab Reuters.

Astronoomide sõnul tekkis Kuu pärast seda, kui Maad tabas megaasteroid. Kuu moodustus kokkupõrke jäänustest. See juhtum leidis aset 95 miljonit aastat pärast meie Päikesesüsteemi sündi.

Varasemal ajal pakuti, et Kuu tekkis millalgi 30  - 40 miljonit aastat pärast meie Päikesesüsteemi teket.

Uus uuring põhineb 259 arvutisimulatsioonil meie planeedi ja Päikesesüsteemi kohta. Selles oli ära toodud nii «planetaarse embrüo» teke kui ka see, kuidas kuuma ja alles tekkinud Maad pommitasid kosmilised objektid enne kui tekkis praegune kivine planeet.

Uuring näitas, et Kuu tekke käivitas Marsi suurune objekt, oletatavalt asteroid, mis põrkas tekkiva Maaga kokku umbes 95 miljonit aastat pärast meie Päikesesüsteemi teket.

«Arvame, et Maaga kokku põrganud objektist, millest tekkis Kuu, enamik jäi Maasse. Gravitatsioon lükkas väikese osa minema ja sellest formeerus Kuu. Oletatavalt oli see viimane suur kokkupõrge, mida Maa taluma pidi,» selgitas Carnegie instituudi teadlane John Chambers.

Varsemad Kuu tekke uuringud põhinesid Kuu kivimites leiduvatel radioaktiivse aine jäänustel. Samas saadi selle kaudu teada, et 50 – 100 miljonit aastat pärast meie Päikesesüsteemi teket leidis aset suur kokkupõrge.

Nüüdne uuring näitas ka seda, et osa meie süsteemi planeete nagu Marss tekkisid üsna kiiresti, samas kui teistel nagu Maa ja Veenus võttis tekkeprotsess kauem aega. Marsi kiirele tekkele viitavad Marsi meteoriidid.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles