Lea Dali Lion: rinnavähidiagnoosi panin endale juba kaheksa-aastaselt

Annika Erg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lea Dali Lion
Lea Dali Lion Foto: ERR

Muusik Lea Liitmaa oli ligi aasta avalikkusest eemal, sest võitles rinnavähiga. Arvestades, et Eesti on rinnavähi diagnoosimisel viimane riik Euroopas, aga naistel on see kõige sagedasem vähi vorm, oli ta nõus oma üleelatust rääkima.

«Täpsemalt oli diagnoos rinnavähk. Mõlemapoolne, mis on muuseas väga haruldane nagu ma aru sain,» selgitas lauljatar ETV saates «Pealtnägija», vahendab Menu.

Samas tõdes Lea, et selline diagnoos ei olnud talle suur üllatus, sest sedasama haigust ennustas ta endale juba kaheksa-aastaselt.

«Kuna mu elus on olnud nii palju selliseid asju, et ma tean ette, mis juhtub mingi aja pärast, siis ma hakkasin mingil hetkel mõtlema, et huvitav, et kas see oli üks neist, et kas see oli mingi teave kuskilt universumist, mis siis mulle ulatus,» küsis naine.

Isegi rohkem kui välispidiselt, on Lea muutunud haiguse tõttu aga sisemiselt. Lauljatar räägib nüüd avalikult, et tal on selgeltnägija võimed, ta usub inglitesse ja kristallide parandavasse jõusse. Kõik see viis muuhulgas selleni, et ta kavatseb ka passis ära vahetada nime - temast saab Lea Dali Lion.

Lea ütles lausa, et võttis vähi vastu vabatahtlikult, et tema vaimne transformatsioon oleks veelgi kiirem.

«Seda momenti, et ma võin ju ära surra tegelikult ei ole olnud, sest see ei olnud mul plaanis. Aga ütleme, et ma elan enamiku ajast ühes teises maailmas,» lausus ta.

Naine lisas, et elab nüüd enda jaoks päris maailmas. «See maailm, mida enamus arvab, et on päris maailm, on minu jaoks tegelikult fiktsioonmaailm. Kuna ma elan seal, siis seal tähendab diagnoos vähk midagi hoopis muud. Minu jaoks oli see üüratult huvitav, et ma saan minna mingisuguse sellise hirmsa, kardetud haiguse sisse ja vaadata seda seestpoolt, et kuidas ta siis reageerib millele ja kuidas ta kasvab. Miks ta üldse kasvama hakkab,» selgitas laulja.

Usaldas arste ja alternatiivmeditsiini

Rinnavähi diagnoosi sai laulja Eesti arstidelt möödunud juunis. Edasine ravi toimus aga juba Saksamaal, Frankfurdi lähedal asuvas erakliinikus, mille vahet käis Lea järgmise kaheksa kuu jooksul korduvalt. Põhjus polnud see, et Lea ei usalda Eesti arste, vaid kodumaal olid uuringute järjekorrad tema sõnul liiga pikad. Nüüdseks on ravi läbi ja viimane kiiritusseanss toimus märtsi keskel.

«See ravi oli kuus tsüklit keemiaravi, siis operatsioon, mille käigus eemaldatakse olemasolevad kasvajad ja siis kiiritus,» rääkis Liitmaa lähemalt.

Kumbagi rinda Liitmaal ei eemaldatud. «Siin mulle pakuti raviks kaheksat keemitsüklit. Ja peale kahte esimest tsüklit oleks nad eemaldanud mõlemad rinnad, pluss lümfisõlmed,» rääkis Liitmaa.

Tavameditsiinil lasi Liitmaa vähiprotsessi sekkuda  vaid ühel põhjusel:«Sellepärast, et mul on kaks väikest last. Ei saa riskida!»

Naine lisas, et tema meelest on kõige ideaalsem variant see, kui inimene usaldab arste, aga seejuures ei leba ja oota, et arstid teeksid ta terveks, vaid kasutab samal ajal alternatiivmeditsiini võtteid.

«Ravisin end põhiliselt mäekristallidega. Mäekristalli kuulidega. Ja teine asi, mis ma tegin, oli siis energeetiline puhastus ja siis kolmas oli kätega, et puhastada siseorganeid,» rääkis ta lähemalt.

Liitmaa soovitas kõikidel onkoloogilistel patsientidel ruttu metsa joosta. «Lähed viskad ennast paljalt maa peale pikali ja maa teeb hästi palju sinu heaks,» ütles ta.

Laulja ravikulud Saksamaal maksis kinni tema sõber. «Ma olen lihtsalt selline õnnelik inimene, kellel on selline sõber, kellel on lihtsalt suur rahakott ja ühtlasi on valged tiivad seljas,» ütles naine.

Haigusest teadsid vaid vähesed

Oma haiguse detailidesse pühendas Lea vaid väga vähesed lähedased. Üks, kes Lea kõrval diagnoosi teada saamisest alates on olnud, on sõbranna Kirsti Timmer.

«See ikka lõi minu maailma sassi. See esimene šokk oli nagu esimene šokk. Minu arust ma veel katkestasin selle kõne ja ütlesin, et ma helistan sulle tagasi,» ütles Timmer.

Timmer lisas, et Lea suhtumist ongi inimestele väga raske seletada, sest on inimesi, kes saavad sellest aru ja on inimesi, kes peavad hulluks. «Aga tema suhtumine on see, mis suures osas ka tänu arstide abile ongi selle haiguse seljatanud. Sellepärast, et ta võttis oma haiguse, sai temaga sõbraks. Ta otsis abi absoluutselt kõigest sellisest, mida peetakse soolapuhumiseks. Mis seda tegelikult, nagu Least võib järeldada, ei ole,» arvas Timmer.

Naine lisas, et mõnes mõttes oli haigust Leale lausa vaja, et ta saaks teha maailmas veel rohkem head, kui ta juba teinud on.

«Ta nägi seda, mida muidu ei näe ja tundis seda, mida muidu ei tunne inimesed. Ja ma arvan, et ta sai sealt selliseid oskusi, millega ta saab tulevikus aidata väga paljusid inimesi,» rääkis Timmer.

Pühkis suu pillimängust puhtaks

Lea ütles, et kuna keemiaravi teeb seda, et patsiendi käed, sõrmed ja varbad surevad ära ja hakkavad meeletult valutama, siis pillimängust tuli tal kohe suu puhtaks pühkida. Muusikat lauljatar aga ei jätnud.

«Muusika on selline asi, mida ma mingil moel ei saa oma elust välja jätta. Kui sa oled sündinud sel moel, et sa oled nagu muusikakanal ja sealt kogu aeg tuleb sisse ja kui sa seda siit poolt välja ei lase, siis sa lihtsalt plahvatad ja lähed lõhki ja sured meeletult piinarikkasse surma või midagi taolist,» rääkis lauljatar.

Haigus muutis Lea elus aga seda, et nüüd peab ta taas tööd nullist alustama. «Ma mõtlen siis muusikalist tööd. Mul ei ole ühtegi mängu, mul ei ole ühtegi bändi, ühtegi töökohta ei ole. Tänu Eesti autorite ühingule ma veel nälga pole surnud. Nad ikka meenutavad mind iga kuu korra. Nüüd tuleb jälle hakata peale. See võtab aega, ma tean, aga midagi ei ole teha. Ma siiski ei vahetaks seda kogemust mitte millegi vastu, see oli nii väärtuslik,» ütles Lea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles