Arstid: kaalu peaks hakkama langetama kolm kuud pärast sünnitust

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kanada arstide sõnul on kõige parem aeg «beebikilodest» lahti saamiseks 3.-12. kuu pärast lapse sündi. 

Diabetes Care hoiatab, et emad, kes ei suuda pärast sünnitust aasta aja jooksul üleliigsetest kilodes vabaneda, riskivad oma tervisega, vahendab BBC. Ülekaalu tõttu satuvad nad diabeedi ja südamehaiguste riskigruppi.

Diabeediuurija ja uuringu juht doktor Ravi Retnakaran soovitab emadel kaaluga tegelema hakata pärast sünnitust kolme kuni kaheteist kuu jooksul. «Enamik naisi ei saa kohe pärast sünnitust raseduseelset kehakaalu tagasi ja me leidsime, et rohkem kui 80 protsenti naistest ei saa seda tagasi ka kolme kuu jooksul,» sõnas ta. «Sellega peaks aga kindlasti tegelema hakkama umbes kolme kuu kuni kaheteist kuu jooksul pärast lapse sündi.»

Kõrgenenud riskifaktorid, mis on olemas aasta pärast sünnitust, sel perioodil veel puuduvad. Sellest tulenevalt peaks arstide selgitusel vähemalt osa rasedusega kogunenud lisakilodest enne aasta möödumist maha saama.

Retnakarani selgitusel on eelnevalt nimetatud periood kriitiline, sest mõjutab hilisemat ainevahetust ja veresoonkonna tervist. Uuringust selgus, et kui liigne kehakaal ei vähene aasta jooksul, on naine suurema tõenäosusega ülekaaluline ka 15 aastat hiljem.

Rahvatarkus «Üheksa kuuga tulnud, üheksa kuuga läinud» omandab selles valguses palju olulisema tähenduse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles