Firenzes saab näha Galileo Galilei hammast, pöialt ja sõrme

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Galileo Galilei sõrm
Galileo Galilei sõrm Foto: SCANPIX

Sellest nädalast saab Itaalias Firenzes näha kuulsa teadlase Galileo Galilei kehajäänuseid.

Itaalia kunstikoguja Alberto Bruschi leidis 1642. aastal surnud Galilei hamba, pöidla ja sõrme juhuslikult, edastab AFP.

Ajaloolased ja teadlased võtsid sõrmed, hamba ja selgroolüli kuulsalt teadlaselt enne matusetseremooniat, mis peeti 95 aastat pärast ta surma.

«Tseremoonial osalenud vabamüürlased ja teised isikud soovisid Galileo kehast suveniire,» selgitas Firenze Galileo Galilei muuseumi juht Paolo Galluzzi.

Alates 1737. aastast hoiti Galilei kehaosi konserveerituna Firenzes ja Paduas. Kuid üks sõrm, pöial ja hammas sattusid kollektsionääride kätte ringlema ning läksid 1905. aastal kaotsi.

Möödunud aasta oktoobris jäi kunstikoguja Alberto Bruschile oksjonil silma üks 17. sajandist pärit puidust kast ja ta ostis selle ära. Seal sees olid aga inimosad.

Bruschi ja ta tütar märkasid kastil Galileo Galilei pilti ja arvasid, et kastis olev võib talle kuuluda. Nad uurisid ajaloolisi dokumente ja tegid kindlaks, et enne ta matuseid lõigati talt sõrmi ära.  Teaduslik uuring ja testid näitasid, et need kehaosad kuuluvad tõesti kuulsale teadlasele.

Lisaks kehaosadele saab 10. juunil avatavas Galilei muuseumis näha ka ta kahte teleskoopi, kompassi ja muid teadusinstrumente.

Galileo Galilei on maetud Firenzesse Santa Croce kirikusse, ta haud asub Michelangelo haua lähedal.

1564. aastal Pisas sündinud Galileo Galileid peetakse tänapäeva teaduse rajajaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles