Tartumaal peetakse Eesti esimesed meistrivõistlused sääsepüüdmises

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sääsk
Sääsk Foto: Kunnar Rüsülainen

Reedel, 11.juunil kell 21 kogunevad Sibulatee sõbrad ja fännid Kivi Puhkamajade juurde, et osaleda Eesti esimestel meistrivõistlustel sääsepüüdmises.


Sääsepüüdmise meistrivõistluse idee on pärit Soomest, kus korraldatakse sääsepüüdmise maailmameistrivõistlusi juba aastaid. Eestis toimub seesugune üritus esimest korda – tänavune suvi loob püüdmisvõistluseks ka suurepärased tingimused.

Seltskondlik lõbu

«Idee on ka muidugi selles, et sääski on nii palju ja kõik suhtuvad sellesse nagu piina,» selgitab võistluste korraldaja Aksel Kivi. «Anname sellele sääserohkusele natuke teistsuguse tähenduse. Muudame fookuse positiivseks.»

Kivi sõnul on välkideena sündinud sääsepüüdmise meistrivõistlused lõbus ja seltskondlik tegevus, mis ei vaja enne treeninglaagrit ning millega saavad hakkama kõik.

Iga võistlus, eriti meistrivõistlused, eeldavad ka reegleid. Jõudu ja osavust katsutakse nii individuaalselt kui meeskondlikus arvestuses. Üksikvõistlejate jaoks piiratakse nööridega ära 2-3 ruutmeetri suurune ala, kus 10 minuti jooksul tuleb kinni püüda võimalikult palju sääski.

«Me ei tahaks kasutada sõna «tapma»,» ütleb Kivi, «püüda võib vahendeid valimata, võistleja võib ennast mingi vahendiga kokku määrida, et rohkem sääski ligi meelitada.»

Võistluse lõpus loetakse sääsed kokku ning võitjaks on see, kes on püüdnud neid kõige rohkem. Nii polegi kasulik sääski väga laiaks lüüa. Oluline, et püütud sääskede arv ikka tuvastatav oleks.
Võistkondlikus arvestuses püüavad sääski kolmeliikmelised tiimid.

Auhinnad parimatele on välja pannud Sibulatee liikmed ning auhinnalaud on rikkalik – alates purjejahiga sõidust Peipsil kuni vibuseikluseni. Ka on OFF lubanud hoolimata üsna tühjaks ostetud ladudest auhinnalauale välja panna oma kinkepaki.

Sääsepüüdmise Eesti meistrivõistlused peetakse Sibulateel Tartumaal Kivi puhkemajades, Tartust vaid 11 kilomeetri kaugusel. Eesti meistriks pürgijail on mugavaim võimalus registreerida end Sibulatee koduleheküljel. Võimalik tiitlitaotlejate rohkus korraldajaid ei hirmuta. «Siis teeme mitu vooru,» lubab Kivi.

Soomlastele pika puuga

Üritus on seda ainulaadsem, et Soomes tänavu sääsepüüdmise tiitlivõistlusi ei peeta. «Looduskaitsjad olid seal öelnud, et selline asi ei lähe mitte,» teab Kivi, «aga ma ei usu, et meil see teemaks võiks saada. Kogus, mis võistluse käigus kinni püütakse, ei tohiks sääskede populatsioonile ohtlik olla.»

«Väidetavalt olla soomlaste maailmarekord kahe minutiga kaheksa sääske,» sõnab Kivi, «ma loodan, et meie siin paneme neile pika puuga.»

«Inimene tahab ikka kuulust ja au,» resümeerib Kivi, «nüüd on võimalik 10 minutiga saada Eesti parimaks sääsepüüdjaks.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles