Päikeseprillid on midagi enamat kui lihtsalt moodsad

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitse silmi aktiivse päikese eest, kuid jää ka moodsaks!
Kaitse silmi aktiivse päikese eest, kuid jää ka moodsaks! Foto: Jelena Rudi

Päikeseprille ei kanta vaid selleks, et lahe olla. Nagu ka tunda, kaitsevad prillid silmi olulisel määral ja pakuvad kaunil kevadpäeval mõnusat lõõgastust. See aga ei tähenda, et nendega ei võiks hea välja näha.

Silmaarst doktor Elle Lepik paneb kevadise päikese nautijatele südamele, et UV-kiirgus kahjustab silmi ja seetõttu peaks ereda päikese korral päikeseprillide kandmine olema loomulik harjumus. Eriti oluline on see laste puhul, sest nende silmapõhja jõuab enam UV-kiirgust. Lisaks veedavad lapsed täiskasvanutest rohkem aega õues.

Otsi CE-märki

Kõik me oleme aga märganud, et päikeseprillide valik on üüratult suur, samuti tekitab segadust hinnaskaala. Ons kallimad prillid silma tervisele alati paremad? «Päikeseprillide ostul tuleks kindlasti jälgida, et klaasidel oleks 100-protsendiline UV-kaitse,» selgitab silmaarst. «Nõutud standarditele vastamist näitab CE-märk.»

Prillide kuju poolest on silmaarsti soovitusel oluline, et need oleksid piisavalt suured ja näole lähedal, et UV-kiirgus ei rikuks silmi prillide kõrvalt silma pääsedes.

Elle Lepiku selgitusel hoolitseb küll silm oma kaitse eest ise – kui silma paistab otsene päikesevalgus, siis tõmbuvad silmad kissi. Ent selle reaktsiooni kutsub esile nähtav valgus, mitte UV-valgus ja kui puututakse kokku vaid UV-valgusega, tekib ka UV-kahjustuse oht.

«Soovitan päikeseprille kanda eelkõige keskkonnas, kus peegeldusega kiirgab silma rohkemgi UV-kiirgust kui tavaliselt,» sõnab Lepik ja toob näiteks veekogu ja lumepinna kiiskava valguspeegelduse. «Kui päikeseprille ei meeldi kanda, tuleks eelistada nokamütsi või laia äärega kübarat, mis hoiab silmi otsese päikesevalguse eest.»

Trenditeadlikud ei pea sugugi hirmu tundma, et moekad aksessuaarid poleks praktilised. Ajakirja Mood moetoimetaja ja stilist Aljona Sokolovskaja nendib rõõmuga, et kevadise hooaja päikeseprillitrendid soosivad kindlasti julgust ja efektsust. «Suurte moebrändide puhul on selgelt näha, et mustrid – nii looma- kui lillemustrid – on end üha julgemalt seadmas sisse prilliraamidele ja ka sangadele,» toob ta näiteks. «Kel muster aga nii hästi ei istu, saab oma tähelepanu kätte erksate värvide või uutmoodi põnevate materjalide abil.»

Klassikaline punane ja must

Moebrändide lähemalt vaadates on stilisti sõnul selgelt näha, et silmapaistvaid mudeleid jagub sel hooajal eriti Pradal, mille päikeseprillid rabavad erksate värvidega raamidel ja ühtlasi ka leopardimustriga prillisangadel.

«Dolce&Gabbana uuest prillikollektsioonist leiab klassikalist punast ja musta, mida omakorda kaunistavad jällegi lillemotiivid. Tõeliseks trendiloojaks on aga alati moekas Ray-Ban, kelle aegumatud mudelid on sellel aastal valminud hoopis sametistest või nahkviimistlusega raamidest, või hoopis ülikergest metallist. Ka nn aviaatorite peegelklaasid on saadaval uutes malbetes toonides,» leiab ta veel näiteid.

Kes eelistab vähem silmatorkavaid silmakatteid, kasvõi lihtsaid musti või kuldseid raame, muretsema ei pea. Sokolovskaja selgitusel leiab hooaja trendide seast kergelt värskendatud kuues aegumatuid mudeleid, wayfarer’itest tõeliste Jackie O prillideni. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles