Venemaa meedia tõstis Johan Bäckmani esile kui Krimmi referendumi vaatlejat

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Johan Bäckman
Johan Bäckman Foto: Wikipedia.org

Soome päritolu politoloogist Johan Bäckmanist sai möödunud nädalalõpul Venemaa ja Krimmi meedias üks peategelasi, kuna teda peeti referendumi seaduslikkuse näitajaks.

Bäckmani esitleti Venemaa meedias kui «rahvusvahelist vaatlejat», kuigi ta vaatlejastaatusel ei olnud rahvusvahelist heakskiitu, edastab iltasanomat.fi.

«Võin rahvusvahelise vaatlejana öelda, et kõik sujus rahvusvaheliste reeglite, Ukraina ja Krimmi seaduste kohaselt. Hääletajad olid väga aktiivsed ja õhkkond rahulik,» teatas Bäckman eile uudisteagentuurile Ria Novosti.

Bäckmani öeldu levis maailma meedias. Teda intervjueeris ka Venemaa CNNiks nimetatud Russia Today kanal. Vaatajatele siiski ei täpsustatud, et Bäckmani puhul ei ole tegemist Soome või Euroopa saadetud ametliku valimisvaatlejaga.

Lisaks Bäckmanile oli Krimmi rahvahääletust vaatlemas umbes veel 70 välisriikide kodanikku, kes Venemaa meedia andmetel esindasid 23 riiki.

Teada on, et Krimmis olid «vaatlejana» USA, Hiina, Poola, Austria, Prantsusmaa, Saksamaa, Belgia, Bulgaaria, Serbia, Ungari, Kreeka, Itaalia, Läti ja Hispaania esindaja.

Rahvusvahelistelt organisatsioonidelt ei olnud Krimmis mitte ühtegi vaatlejat, kuna referendumit ei peetud seaduslikuks.

Bäckmanist sai vene ajakirjanike poolt enim intervjueeritud välismaalane, kuna ta räägib väga head vene keelt ja on enesekindel esineja.

Kohe kui ta oli Krimmi saabunud tegi kanal Lifenews temaga intervjuu, milles oma kodumaal Soomes skandaalne Bäckman sõnas, et enne Krimmi vaatlejaks minemist sai ta tapmisähvardusi.

Bäckmani arvates on nüüd Kiievis võim «ebaseaduslike fašistide» käes ning lääs püüab lämmatada Krimmis demokraatiat.

Bäckman edastas Vene meediale, et lääneriikide ajakirjanikud püüdsid Krimmis korraldada provokatsioone ning segada valimisjaoskondade tööd.

Johan Bäckman on Soomes tuntud näiteks Venemaa emade ja laste kiiva kaitsjana Soome ja Venemaa vahelises lastehooldusõiguse vaidluses.

Venemaal on Bäckman tuntud juba mitmest varasemast valimisest. Näiteks oli ta Venemaa jaoks tõendaja, et Gruusiast eraldunud venemeelse Abhaasia presidendivalimised 2009. aastal olid seaduslikud. Lääneriigid seda ei tunnustanud.

Bäckman on Venemaa strateegiliste uuringute instituudi esindaja Soomes ja Põhjamaades.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles