Jalgpalli MMi koopiapallid valmisid orjatööga?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Adidase Jabulani koopiapallid
Adidase Jabulani koopiapallid Foto: SCANPIX

Selle aasta jalgpalli maailmameistrivõistluste palli Jabulani koopapallid valmisid Pakistanis.

International Labor Rights Forum raportis seisab, et tegemist orjatöö pallidega, kuna nende valmistajatele maksti miinimumpalgast vähem palka, kirjutab Daily Mail.

Pakistanis Sialkotis valmib 70 protsenti maailma käsitsi valmistatud pallidest.  Adidase tehases töötavate inimeste kinnitusel maksti neile nii vähe palka, et nad ei olnud suutelised isegi oma lapsi ära toitma.

Töötajate sõnul kulus ühe palli kokkuõmblemiseks 2,5 tundi. Kui pallitehas töötas täisvõimsusel, siis nad teenisid 3,2 dollarit päevas. Enamikul päevadel teenivad nad aga vähem.

Kohalike sõnul on töötuse tase väga kõrge, selle tõttu haaratakse kinni ka niinimetatud orjatööst.

Adidase tehase 218 töölisest üle poole ei saanud isegi ettenähtud miinimumpalka. Sealne miinimumpalk on 231 ruupiat päevas. See tähendab seda, et kui töötada kuuel päeval nädalas, siis tuleb miinimumpalgaks ühes kuus ligi 6000 ruupiat (940 krooni).

Normaalseks äraelamiseks peaks aga teenima 12 000 ruupiat kuus.

Sialkotis asuvas Adidase tehases viiekordistati toodangut alates möödunud aasta detsembrist. Maksimaalselt toodeti siis 25 000 palli päevas.

Adidase firma regionaalküsimustega tegeleva töötaja William Andersoni sõnul maksab tehas palliõmblejatele märgatavalt rohkem kui näiteks teenivad kohalikud farmitöölised.

«Tegemist on vaese piirkonnaga, kus inimeste elu on keeruline. Arvestame palka makstes kohalike oludega. Samas aga püüame teha kõik, et nende inimeste elujärg paraneks,» selgitas Anderson.

2010. aasta jalgpalli MMi ametlikud Jabulani pallid valmisid Hiinas Shenzhenis. Nende valmistajatele maksti vastavalt Hiina seadustele ette nähtud palka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles