Pärnu jahisadamas lehvib kotkalipp

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu merenduskeskuse pidulik avamine.
Pärnu merenduskeskuse pidulik avamine. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF


Pärnu jahtklubi merenduskeskuse ees lehvib Kotkalipp, mille hoone remondijärgsel pidulikul avamisel laupäeva õhtul tõmbas masti klubi noorim purjetaja, 9aastane Kristjan Lossmann.


Tänavusel keskkonnapäeval, 5. juunil, esmakordselt heisatud Kotkalipp on Sinilipu järglane, sellega suunatakse inimesi märkama ja mõistma meie ümber toimuvat ning käituma keskkonda säästvalt.

MTÜ Hoia Eesti Merd antud Kotkalipp tõendab, et lipu omanik suhtub merega seonduvasse loodusesse ja ümbritsevasse keskkonda hoolikalt ja sadam vastab kaasaja nõuetele.

Pärnu jahtklubi kommodoor Egon Elstein luges merenduskeskuse avamisele kogunenutele ette MTÜ Hoia Eesti Merd vanematekogu liikme Ado Tikerpäe sellekohase kirja, mis kinnitas, et Pärnu jahisadam on üks neist 14 riigis, kus sel suvel Kotkalipp uhkusega lehvib.

Puhkpillimängijad Rein Vendla juhatusel lasid kõlada kaunitel mereviisidel, kui Kotkalipp poole kaheksa ajal õhtul meretuulde lehvima kerkis, saatjaks merega sina peal olijate pilgud. Meenutamist väärt on siinkohal see, et esimene Sinilipp Eestis ja Baltikumis heisati 5. juunil 1994. aastal Pärnu jahisadamas, sama tunnustuse pälvis toona ka Pirita TOP sadam.  

„Pärnu jahtklubi saab tänavu 104. aastaseks, see on üks omapärasemaid jahtklubisid Eestis, meil on oma territoorium ja oma sadam, merenduskeskus ja purjespordikool, et noori merearmastuse juurde tuua,“ rääkis Elstein remondi ja laiendusega kaasaegse näo saanud hoone trepilt.

Kommodoor kiitis peatöövõtjat Eston Ehitust, projekti autorit Tanel Tuhalit, sisekujundajat Hannes Praksi. Hoone uuenäolisuse tarvis kulunud veidi üle 10 miljonist kroonist tuli tubli toetusena Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse kaudu.

„Ma ei saa öelda, et see hoone on nüüd valmis, alati on siin midagi teha, aga loodan, et kõik klubi liikmed ja Pärnumaa rahvas selle maja omaks võtavad,“ lausus Elstein.    

Pärnu abilinnapea, linnapea puhkuse ajal tema kohustusi täitev Annely Akkermann ütles, et ta on rõõmus koos purjetajatega, kellele jahtklubi on ju teine kodu. Linnavalitsuse nimel öeldud heade sõnade järel ulatas Akkermann Elsteinile kaks luikvalget pitsilist päevavarju, et kaldal ootavate reederite ja kaptenite naised ennast võiks nende varju sättida.  

Pärnumaa spordiliidu tegevjuht Kaiu Kustasson arvas, et purjetajad vajavad merel enda soojendamiseks ja kuivatamiseks pehmeid rätikuid ja kinkis Egon Elsteinile oranži ja MTÜ Pärnu Jahtklubi tegevjuhile Indrek Ilvesele oranži, spordiliidu logoga suure rätiku.

Kõnede pidamise järel ja sümboolse lindi läbilõikamise asemel avanes Pärnu jahtklubi merenduskeskus külalistele pärast seda, kui klubi raudvara, 1948. aastast selle liige Kalju Abel oli keset õue sajakonna silmapaari all löönud lipumasti vastu puruks Moet šampuse pudeli.

Prantslaste vahuveini pudel oli nii kõva, et kolksus tervena kolm korda vastu tugevat masti ja purunes ettevõtmisele kaasaelanud publiku aplausi ja hüüatuste saatel alles neljandal katsel. Mitmed käed sirutusid Abelit tervitama, kui ta auväärse ülesade täitmise järel peasissekäigu poole liikus.

Jahtklubi raudvarast ligi kümme korda noorem, Pärnu Koidula gümnaasiumis teise klassi lõpetanud Kristjan Lossmann ütles, et purjetamine on kõige lahedam spordiala.

„See on kõige parem aeg alustada, treeningud toimuvad neli korda nädalas,“ tunnustas purjetamistreener Argo Kruusmägi oma hetkel noorimat õpilast Pärnus.

Avapidu jätkus ansambli James Werts World Project esinemisega jahtklubi õuel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles