Jaapani maavärinast ja Fukushima tuumajaama katastroofist möödub kolm aastat

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maavärinas kannatada saanud Fukushima tuumajaam
Maavärinas kannatada saanud Fukushima tuumajaam Foto: SCANPIX

Täna möödub kolm aastat, mil Jaapanit tabas maavärin ja tsunami, mis kahjustasid rängalt Fukushima tuumajaama.

Fukushima tuumajaamas on seni suuri probleeme, edastab Reuters.

Selle aasta veebruaris oli selles tuumajaamas järjekordne radioaktiivse vee leke, mille tõttu sattus loodusesse 100 tonni kahjulikku jääkvett.

Jaapanlased on pärast Fukushima tuumajaamaga juhtunut hakanud tuumaenergiasse skeptiliselt suhtuma. Praegu ei tööta täisvõimsusel mitte ükski Jaapani 50 tuumajaamast.

Jaapani valitsus plaanib osa tuumajaamu siiski uuesti täismahus kasutusele võtta, kuid enamik jaapanlasi on selle vastu.

Jaapanit tabas 11. märtsil 2011. aastal kell 14.46 kohaliku aja järgi maavärin, mille magnituud oli üheksa. Tegemist oli Jaapanis 140 aasta jooksul registreeritud maavärinatest kõige tugevama maavärinaga.

Maavärina epitsenter oli Jaapani kirdeosas 373 kilomeetri kaugusel pealinnast Tokyost. Maavärina hüpotsenter oli 24 kilomeetri sügavusel meres.

Maavärin tõi kaasa umbes kümne meetri kõrguse tsunami. Ametlikel andmetel hukkus ja jäi kadunuks umbes 18 000 inimest. Kümneid tuhanded inimesed jäid oma varast ja kodus ilma. Samuti said paljud vigastada nii maavärina, tsunami kui radioaktiivse saaste tõttu.

Maavärina tõttu sai kannatada ka Fukushima tuumajaam, millel ütles kahe reaktori jahutussüsteem üles ning toimusid plahvatused. Tekkis radioaktiivsete ainete leke, mille tõttu evakueeriti seal ümbruskonnas elanud inimesed.

Paar päeva pärast esmast katastroofi leidis Fukushima tuumajaamas aset veel kolmandas reaktoris plahvatus, mille tõttu sai vigastada 11 sealset töötajat. Tegemist oli nii tugeva plahvatusega, et sellest tekkinud lööklainet oli tunda 40 kilomeetri kaugusele.

Plahvatuste ja neile järgnenud põlengute käigus vabanes suures koguses radioaktiivset saastet.

Jaapan tegeleb seni looduskatastroofi põhjustatud tagajärgedega.

Jaapanis ja selle lähedal on maavärinad tavalised, kuna asub seismiliselt aktiivsel alal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles