Ukraina kriisi taga on tegelikult lääneriikide ja Venemaa «gaasisõda»?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina kriisi taga on tegelikult lääneriikide ja Venemaa «gaasisõda»?
Ukraina kriisi taga on tegelikult lääneriikide ja Venemaa «gaasisõda»? Foto: SCANPIX

Lääne meedia on aina enam hakanud kirjutama, et Ukraina kriisi taga on lääneriikide ja Venemaa vaheline «gaasisõda».

Euroopa ja NATO on olnud sõltuvuses Venemaa maagaasist ning ka naftast ning püüavad leida viise, kuidas sellest vabaneda.

Venemaa aga soovib säilitada Euroopasse gaasi tarnija monopoli.

«Lääne ja Venemaa vahelises kaikaveos on kannatajaks ja puhvriks Ukraina, millega julmalt manipuleeritakse,» arvasid vaatlejad.

USA meedia andmetel saab Euroopa vajaminevast maagaasist 30 protsendi ulatuses Venemaalt. Sellest 65 protsenti liigub Venemaalt Euroopasse läbi Ukraina. Euroopas saab vajaminevast naftast 35 protsendi ulatuses samuti Venemaalt.

«Ukraina võimult tõugatud president Viktor Janukovõtš sõlmis majanduslepped Venemaaga ja mitte Euroopa Liiduga. See on muutunud Euroopa veelgi sõltuvamaks Venemaa maagaasist. Lääneriigid käivitasid vastulöögi, rahastades näiteks ka Kiievis möödunud aasta sügisel alustatud mässu,» edastasid USA väljaanded.

Lääne suured energiafirmad on leidnud maagasi leiukohti nii Ukrainas kui teistest piirkonna riikides. Nende riikidega, kaasa arvatud Ukrainaga, tuleb sõlmida lepingud loodusvarade kasutamiseks. Need aga ohustavad Venemaa gaasimonopoli ja selle tõttu asutus Venemaa samme, et saada enda kontrolli alla Krimm, kus kulgeb mitu gaasijuhet.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles