Hiina muumiatelt leiti maailma vanimat juustu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina muumiatest leiti maailma vanimat juustu
Hiina muumiatest leiti maailma vanimat juustu Foto: Youtube

Hiinast leiti maailma vanimat juustu, mis tuhandeid aastaid vanem kui Vana-Kreeka fetajuust, mida peetakse maailmas üheks vanemaks juustuks.

Arheoloogid leidsid iidset juustu muumiate kehadelt, edastab Fox News.

Tegemist oli kollaka substantsiga, mis oli inimjäänuste kaelal ja rinnal. Analüüs kinnitas, et tegemist on pärit juustuga, mis võib pärineda umbes 1615. aastast eKr.

Üsna hästi säilinud muumiad leiti Hiina Taklamakani kõrbest. Sealne soe ja kuiv kliima aitas säilitada nii inimesi kui juustu.

Arheoloogilised tõendid on näidanud, et pronksiajastu inimesed olid esimesed, kes juustu valmistasid.

Arheoloog Andrej Shevchenko sõnul matsid need inimesed oma surnuid paadikujuliste puidust struktuuride alla, mis kaeti rohumätastega. Seal tekkis nii-öelda vaakum, kus said säilida nii inimkehad kui ka juust.

Keemiline analüüs paljastas, et iidse juustu tegemisel piimast kasutati baktereid ja pärmi, mitte loomamaos leiduvaid ensüüme.

Tegemist on vähese laktoosisisaldusega juustuga, mida said süüa Aasias elanud inimesed, kelle laktoositaluvus ei olnud just kõrge.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles