Tartu hansapäevad kutsuvad külalisi pulma

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil hansakarussell Tartu hansapäevade aegu
Pildil hansakarussell Tartu hansapäevade aegu Foto: Sille Annuk / Postimees

Tulekul on Tartu helisevad hansapäevad, kus teiste pidude seas peetakse Raekoja platsil maha ka suurejooneline pulmapidu.


Festivali kommunikatsioonijuht Mari-Liisa Parder märkis, et 17. juuli õhtul pannakse linna keskväljakul paari rüütel meretaguselt maalt ning tema väljavalitu, kelleks on armastusväärne linnapreili.

Hansapäevade juht Ants Johanson lisas, et tegemist ongi päris abielupaariga, kes andis oma pulmavande juba pool aastat tagasi. Pidu otsustati maha pidada just Tartu hansapäevade ajal.

«Noored sõidavad USA-st Eestisse, et pidada koos oma sugulaste, sõprade aga ka kogu hansapäevade külalistega suurejoonelist pulmapidu. Tegemist ei ole selleski mõttes tavaliste pulmadega, et hansapäevadele kohaselt kiigatakse ka hansaaega ning meenutatakse kaugete aegade pulmatraditsioone.»

Pulmapidu saab alguse laupäeval, 17. juulil kell 18, mil toimub hansasugemetega pulmatseremoonia pulmavana Anti Einpaul juhtimisel. Pärast tseremoonia lõppu kutsub pruutpaar kõiki külalisi suurele ühispildile koos Tartu linnarahvaga, et talletada see uhke päev ka kroonikatesse.
 
Kell 18.30 saavad aga kõik soovijad võimaluse pruutpaari õnnitlemiseks ning pärast ametliku osa lõppu järgnevad pulmapeole nagu kord ja kohus pulmajoodud, kus pulmakülalistele kaetakse koht pika pulmalaua taha.

Lisaks korraldajate panusele kutsutakse ka inimesi üles iseendale toidukorvi kaasa pakkima – seda ikka selleks, et kõik pulmalauas olijad saaksid mekkida just neid roogi, mis neile endile meelepärased.

Tartu hansapäevi peetakse tänavu 16.-18. juulil ning lisaks pulmadele tõstetakse sel aastal au sisse ka puhkpillimuusika. Nimelt on sellel aastal festivaliga ühendatud rahvusvaheline puhkpillifestival «Mürtsub pill».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles