Türgis lahvatas salvestise tõttu uus skandaal peaministri ja ta poja ümber

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan Foto: SCANPIX

Türgis tekkis selle nädala esmaspäeval skandaal peaminister Recep Tayyip Erdoğani ja ta poja Bilal Erdoğani ümber, kuna neid kahtlustatakse korruptsioonis.

Youtube`i jõudis selle nädala esmaspäeval video, millel on kuulda telefonikõnet, milles peaministriks väidetud mees käsib pojal peita ära suur rahasumma, edastab AFP.

Peaministri pojaks väidetud isiku jutust ilmneb, et tegemist on kümnete miljonite eurode suuruse summaga.

Türgi meedia edastas, et politsei arreteeris korruptsioonikahtlusega seoses mitu isikut, kelle seas oli ka peaministri poeg.

Uurimist juhtinud prokurör aga olevat ametist ootamatult tagandatud. Ei ole teada, kas tegemist on autentse lindistusega või mitte. Salvestise heli on väga halva kvaliteediga ja selle tõttu kahtlustavad paljud, et see lindistus on võltsing.

Türgi peaminister sõnas kohe pärast skandaali puhkemist, et lindistus on võltsing.

Recep Tayyip Erdoğan lubas karistada kõiki, kes on selle «odava rünnaku» taga.

Istanbulis tulid eile tänavatele protestijad, kes nõudsid peaministri tagasi astumist. Märulipolitsei kasutas meeleavaldajate vastu veekahureid ja pisargaasi.

Türgis sai korruptsiooniskandaal alguse juba 2013. aasta detsembris. Siis astus tagasi kolm korruptsioonis kahtlustatud ministrit.

Alates skandaali algamisest on avalikusse jõudnud jätkuvalt uusi lindistusi, millel väidetavalt räägivad peaminister, ta poeg ja teised korrumpeerunud pereliikmed.

Ühel lindistusel helistab peaministriks väidetud isik telekanali Habertürki toimetusse ja käsib opositsioonijuhi kommentaari eemaldada.

Kanali juht Fatih Sarac aga ütlevat, et ta teeb seda kohe.

Türgi peamine opositsioonipartei Vabariiklik Rahvapartei (Cumhuriyet Halk Partisi - CHP) nõudis uue skandaalse lindistuse tõttu Recep Tayyip Erdoğanin tagasiastumist.

«Türgit ei saa enam juhtida isik, kes on korruptant,» lausus CHP esindaja Haluk Koç.

Türgi peaminister on varem öelnud, et vastased ei saa teda laimamise ja korruptsioonisüüdistusega võimu juurest eemaldada.

Peaministri arvates on skandaalide käivitajaks USAs elav islami jutlustaja Fetullah Gülen, kes on türklaste seas väga populaarne ja mõjuvõimas.

Güleni pooldajad on Türgis õigusorganites ja politseis.

Erdoğan ja Gülen olid varem liitlased, kuid 2013. aastal lahvatas nende vahel lahkheli.

Korruptsiooniuurimise käigus on Türgi valitsus «puhastanud» õigusorganeid ja politseid. Töö kaotas üle 1000 korruptandiks peetud politseiniku.

Selle nädala esmaspäeval teatas meedia ja valitsusallikad, et neil on dokumente, mis tõendavad telefonide salaja pealt kuulamist.

Lisaks Erdoğanidele  kuulati näiteks ka mitmete ministrite ja luurejuhi Hakan Fidani telefonikõnesid.

Hürriyet Daily News kirjutas, et pealkuulamist põhjendati terrorismi ennetamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles