Rootsi olümpiasportlane elas pettumust välja kritiseerides Venemaa inimõigusolukorda

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Per Spett
Per Spett Foto: SCANPIX

Rootsi freestyle suusataja Per Spett jäi Sotši olümpial selle nädala esmaspäeval toimunud võistlusel 12. kohale.

Pärast seda valas Spett oma pettumust välja, kritiseerides Sotši olümpiamängude korraldamist, Venemaa inimõiguste puudumist ja olümpiaehitajatele palga mitte maksmist, edastab Aftonbladet.

«Kõik on pask! Meedia oleks pidanud juba enne mänge need vead esile tõstma, kuid seda ei tehtud,» lausus rootslane.

Ta lisas, et võistlusel kulgeb kõike enam-vähem normaalselt ja venelased pingutavad selle nimel. Kuid on ka asju, mis takistavad ja ajavad närvi.  

Spetti arvates ei ole olümpiamängud poliitika reklaamimiseks sobiv. Samas aga on Venemaal seadused, mille tõttu homoseksuaale diskrimineeritakse ning ehitajad ei saanud neile lubatud palka.

«Kui inimõigusi jalge alla tallatakse, ei saa poliitikast üle ega ümber. Mul on kurb, et osa inimesi peab kannatama,» teatas sportlane.

Ka Spetti treener Jesper Björnlund võttis neil teemadel sõna. Ta protesteeris Venemaa homosid diskrimineeriva seaduse vastu sellega, et kasutab avalikult vikerkaarelipu värvi asju, kaasa arvatud kõrvaklapid.

Venemaal kehtestati möödunud aastal seadus, mis keelab alaealiste seas homopropaganda tegemise.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles