Islandil on töötus peaaegu olematu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islandil on töötus peaaegu olematu
Islandil on töötus peaaegu olematu Foto: SCANPIX

Islandil tekkisid 2008. aastal majanduskriisi alguses suured probleemid, kui pangasektor praktiliselt kokku kukkus.

Riigi suurimate pankade võlad olid siis mitmekordsed võrreldes sisemajanduse kogutoodanguga, edastab Talouselämä.

Kui pankasid ei suudetud päästa, lasid poliitikud neil põhja minna. Islandlased valisid enda jaoks õige tee finantskriisist väljatulekuks, sest nüüdseks on töötuid vaid neli protsenti.

«Tahame nüüdse töötuse viia neljalt protsendilt alla kahe protsendi. See võib ülejäänud lääneriikides utoopilisena tunduda, kuid islandlased ei ole lihtsalt töötusega harjunud,» selgitas Islandi 38-aastane peaminister Sigmundur Ginnlaugsson.

Pankade toetamise asemel suunati Islandil rahanduskriisiga toimetulekuks riigivara suurtesse elanikke abistavatesse sotsiaalprogrammidesse. Islandi valitsus tegi pankadele ettepaneku lõpetada eluasemelaenude tagasimaksete kasseerimine, et inimestel säiliks ostujõud.

Sellel aastal kulub Islandi riigi eelarvest 43 protsenti sotsiaal- ja tervishoiusektorile.

Islandi majanduse turgutamise nipid on vastuolus ülejäänud europiirkonna riikide tegevusega. Seal on kehtestatud range säästmine ja tegeletakse pankade püstihoidmisega.

Islandi eesmärk saavutada alla kaheprotsendiline töötuse määr võib teoks saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles