Iga kümnes mees langeb isaks saades depressiooni

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Värske uuringu põhjal esineb meestel lapsevanemaks saamise järel depressiooni sama sageli kui naistel.

Partneri raseduse ajal või lapse sünni järel esineb masendust ühel mehel kümnest ehk sama sageli kui naistel, kirjutab Daily Mail.

Ajaks, mil laps saab kolmekuuseks, kannatab depressiooni käes juba iga neljas mees.

Vaimse tervise asjatundjate sõnul esineb värsketel isadel masendust üllatavalt sageli ja see tekib isarolliga kaasnevatest pingetest.

Näiteks tekib meestel hirm kasvanud vastutuse ees, suhted partneriga muutuvad ning lapse eest hoolitsemine nõuab suuri kulutusi. Lapse esimestel elunädalatel avaldavad meestele mõju ka magamata ööd ja kasvanud majapidamistööde hulk.

Uuringu põhjal kannatab värsketest isadest depressiooni käes umbes kümme protsenti, samas kui kõigi meeste seas on see näitaja ligi viis protsenti.

Uuringus analüüsiti 43 varasemat teadustööd, milles oli osalenud 28 000 inimest. Lisaks eelmainitule leiti, et depressiooni teket soodustas see, kui ka partner end masendatuna tundis.

Hinnanguliselt kannatab sünnitusjärgse depressiooni käes kümnendik naistest, isegi kui neil pole kunagi varem mingeid vaimse tervise probleeme esinenud. Sünnitusest põhjustatud depressioon võib tekkida kuni kuue kuu jooksul pärast lapse sündi.

Uuringu autorite sõnul on vanemate depressioon ohtlik ka lastele, kuna võib mõjutada nende arengut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles