Populaarsed ilutooted, mis võivad tervist kahjustada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Poodides ja ilusalongides on saadaval suures valikus erinevaid meigi- ja nahahooldustooteid, mis peaksid aitama naistel ja meestel muuta oma nahk terveks, siledaks ning ilusaks. Ent kuigi osad neist toodetest on efektiivsed, ei ole need alati ohutud.

Meigivahendid peaksid naise välimuse kaunimaks muutma, kuid sageli peitub neis niivõrd palju kahjulikke sünteetilisi kemikaale, et need võivad nahale hoopis liiga teha. Paljud kosmeetikatooted mõjuvad nahale karmilt ning mitmed uuringud on näidanud, et neis võib olla kantserogeenseid ehk vähki tekitavaid aineid. Veel valmistab probleeme asjaolu, et meigivahendid ei lase nahal hingata, mille tõttu tekivad nahaprobleemid, kirjutab terviseportaal healthmeup.com.

Dr Uma Singh tõi esile mõned meigi- ja nahahooldustooted, mis tekitavad nahale ja kehale rohkem kahju kui kasu. Nimekiri ei ole aga täielik, järgnevad tooted on need, mis on naiste seas kõige populaarsemad.

Huulepulk

Huulepulk muudab huuled kuivaks, huulepulga asemel on parem kasutada huulepalsamit. Kui tahad oma huultele värvi anda, kasuta enne huulepalsamit ja alles siis huulepulka. Mõned huulepulgad ja -läiked sisaldavad õlisid ning kemikaale, mis kahjustavad huuli.

Punastest huulepulkadest on näiteks leitud suures koguses pliid. Plii tarbimisega seostatakse taolisi terviseprobleeme nagu ajukahjustus ja käitumisprobleemid. Paljud plii kõrvalmõjud on pöördumatu toimega. Huulepulkades olev mineraalõli blokeerib aga nahapoore, mõjutab naharakkude arengut ja funktsioneerimist.

Kehaniisutaja

Päikesekahjustus ja õhusaaste rikuvad nahka, seega on mõistlik soojal ajal kasutada niisutajat, mis blokeeriks UV-kiiri ja kahjulikke saasteaineid. Ent niisutajad ja kreemid, milles on mineraalõlisid ja parafiini kahjustavad nahapinda ning soodustavad naha loomuliku niiskuse kadu.

On kindlaks tehtud seegi, et peaaegu kõikides suuremate kosmeetikafirmade niisutajatest ja kehakreemides leidub puhastusvahendites olevaid kemikaale, mis kahjustavad nahka ja vähendavad naha loomulikku kaitsevõimet.

Pigem tasuks osta tooteid, mis sisaldavad taimeõlisid, sest need aitavad ennetada ja vähendada põletike teket. Hea kehaniisutaja peaks sisaldama vett, taimeõli ja emulgaatoreid.

Küünelakk

Millisele naisele ei meeldiks kaunistustega ja säravad küüned? Selle nimel kantakse küüntele mitu kihti erinevaid küünelakke. Ilmselt oled sinagi vähemalt korra mõelnud, kas küünelakk võib su nahale või küüntele kuidagi liiga teha. Vastus on, et kui kasutada tumedamaid toone nagu punane või must ning kui küüned on pidevalt lakitud, siis see teeb küüntele liiga.

Tumedamad toonid võivad küüne loomulikku värvi muuta ja teha küüned kollaseks. Veelgi enam, kui su küünelakk sisaldab ka atsetooni, siis see muudab küüned nõrgemaks, sest tegemist on väga karmi kemikaaliga.

Juuksevärv

Enne, kui hakkad oma juukseid värvima, tasuks teada, et allergiline reaktsioon mõne juuksevärvis oleva aine vastu võib põhjustada juuste väljalangemist, punetust, panna peanaha sügelema ning isegi tekitada hingamisraskuseid. Juuksevärvides on mitmeid kemikaale, mis on tervisele kahjulikud. Kõige kahjulikum aine juuksevärvides on parafenüülenediamiin, mis võib põhjustada järgmisi tervisehädasid: vähktõbi, allergiad, nahaärritus, mõjuda mürgiselt immuunsussüsteemile ja närvidele, ärritada silmi ja kopse.

Deodorant ja higipulk

Uuringud on näidanud, et deodorantides ja higipulkades leidub koostisosi, mis on kehale ja nahale kahjulikud. Deodorant võib tekitada nahaärritust ja -punetust, sest selles sisaldub alkoholi. Higipulk võib veelgi kahlikum olla, sest selles on alumiiniumi ühendeid, mis blokeerivad higinäärmeid ja võivad tekitada allergiat ning nahapõletikku. Higinäärmete blokeerimine mõjub tervisele halvasti, sest siis jäävad kahjulikud jääkained keha sisse lõksu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles