Mis tappis möödunud sajandil rohkem inimesi – suitsetamine või sõjad?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mis tappis möödunud sajandil rohkem inimesi – suitsetamine või sõjad?
Mis tappis möödunud sajandil rohkem inimesi – suitsetamine või sõjad? Foto: SCANPIX

Briti väljaanne The Guardian arvutas kokku möödunud sajandil sõdades hukkunud ja võrdles seda suitsetamise tõttu surnute arvuga.

Tulemuseks saadi, et suitsetamine on väga tappev tegevus.

Väljaanne kirjutas, et väikesed tubakaga täidetud pabertorud tapsid 20. sajandil rohkem inimesi kui pommid, kuulid ja granaadid.

The Guardiani arvutused põhinevad Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel, mille kohaselt 20. sajandil kaotas tubaka tõttu elu 100 miljonit inimest.

Karmid arvud:

Suitsetamine tappis rohkem inimesi, kui hukkus Esimeses maailmasõjas. Selles sõjas kaotas erinevate allikate andmetel elu 8,5 – 16,5 miljonit inimest.

Suitsetamine on tapnud rohkem inimesi, kui hukkus Teises maailmasõjas. Selles sõjas jättis elu 40 – 72 miljonit inimest.

Suitsetamise tõttu on elu kaotanud seega rohkem inimesi kui kahes maailmasõjas kokku.

Arvud viimase sajandi kõikide sõdade ohvrite kohta on nii erinevad, et neid ei saa suitsetamissurmadega võrrelda.

Suitsetamine tekitab vähki, südame- ja veresoonkonna haigusi ning hingamisprobleeme.

Euroopas sureb aastas suitsetamisest tingitud haiguste tagajärjel 5000 – 10 000 inimest. See on rohkem kui narkootikumide, alkoholi, liiklusõnnetuste, aidsi, enesetappude ja mõrvade tõttu hukkunute arv ühe aasta jooksul.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles