Soovitusi talviseks nahahoolduseks

, ilusalongi Benessere massöör
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuivharjamine turgutab nahka.
Kuivharjamine turgutab nahka. Foto: SCANPIX

Oma keha eest tuleb talvel igati hoolitseda, et nahk muutuks elastsemaks ja pehmemaks, pindmine vereringe elustuks, naharakud saaks vajalikke toitaineid ning jääkained pääseks välja. Kõige selle läbi tagame reipa ja rõõmsa enesetunde.

Tervisesport vabas õhus, naha kuivharjamine ja õige hingamine toovad kehasse rikkalikult hapnikku, mis annavad nahale hea toonuse, muutes selle klaariks ja puhtaks.On väga oluline taibata, et kõik, millest järgnevalt juttu tuleb, mõjutab ka näonahka, kindlustades selle elastsuse, noorusliku sära ja hea jume. Võib ju teha kalleid näonaha hooldusi, kui aga jätta unarusse oma tervise ja keha eest hoolitsemine tervikuna, ei anna see nii häid ja püsivaid tulemusi.

Kuivharjamistvõib teha harja või kareda rätiga, alustades jalgadest ja liikudes südame suunas, ehk nii nagu lümfivedelik liigub: jalgadest nimmepiirkonda, sõrmedest õlavööni ja viimaks piki keha kaenlaaluste poole. Kuivharjamisel eemaldatakse elutud naharakud, paraneb naha kapillaarvereringe ja naha niiskusesisaldus. Kuivharjamist on soovitav teha mõned minutid hommikuti.

Pesemiselpidage silmas, et nahk ei vaja iga päev seepi. Pesuained kuivatavad liigselt nahka, kuivus aga madaldab naha loomulikku immuunsust ja nahk muutub hapraks ja kestendavaks.

Andke nahale niiskust nahaõlide ja kreemidega. Kõva, kare vesi põhjustab naha kuivamist, eriti talvel, kui õhuniiskus ruumides on vähene. Kuivamise vältimiseks võib nahka ka enne vanni või dušši õlitada. Taimsed õlid lasevad nahal hingata.

Naha koorimineannab kuivharjamisele sarnase mõju ja seda võib teha kord nädalas. Koorimiseks võib kasutada mett või õli, kuhu on lisatud meresoola, kohvipaksu või seemnepuru.

Hellitage oma nahka saunas vihtlemisega, mis mõjub eriti hästi lümfidele ja kiirendab vereringet, mistõttu pääsevad jääkained paremini välja. Enne saunalavale minekut määrige end mee ja meresoola seguga, sool aitab jääkaineid väljutada, mesi toidab ja hooldab nahka.

Lõõgastavad vannidannavad kehahoolduses eriti hea tulemuse ja aitavad tõhusamalt väljutada jääkaineid, kui sinna lisada ürte ja eeterlikke õlisid; näiteks nõgest, raudrohtu, kaselehte, eeterlikest õlidest mõned tilgad greipi, rosmariini, pelargooni, kadakat. Eriti kuiva naha puhul aitab naha niiskuse sisaldust taastada õlivann, õli võtta 10-20 ml vanni kohta.

Mineraalained ja vitamiinidon tähtsad ka nahahoolduses. Kaltsium, tsink, E- ja A-vitamiin on samuti tähtsad, kindlasti ka Omega-3 kalaõli kapslid.

Hellita oma keha ja nahka, et ta karmi talve rõõmsalt üle elaks!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles