Moldova ametlikuks keeleks sai rumeenia keel

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moldova lipp
Moldova lipp Foto: SCANPIX

Moldovas langetati pärast 20 aastat otsus, et riigi uus ametlik keel on rumeenia keel.

Riigikeele üle langetas otsuse põhiseaduskomisjon möödunud nädalal, edastab Balkan Insight.

Endine Nõukogude Liidu vabariik Moldova iseseisvus 1994. aastal. Siis oli selle riigi keel moldova keel, milles kasutatakse ladina tähti.

Nõukogude Liitu kuuludes oli Moldovas kasutusel kirillitsat.

Keeleuurijad on seisukohal, et moldova ja rumeenia keel on enam vähem sama keel. Moldova elanikkonnast kaks kolmandikku räägib moldova-rumeenia keelt. Ülejäänud aga vene, ukraina ja teiste vähemusrahvuste keeli.

Moldova otsus on Rumeeniale meelt mööda.

«Tegemist on väga positiivse uudisega. See näitab, et Moldoval ja Rumeenial on Euroopa Liidus ühine tulevik,» lausus Rumeenia president Traian Basescu.

Möödunud nädalal soovitas Basescu Moldoval Rumeeniaga liituda. Moldova kuulus kahe maailmasõja vahelisel ajal Rumeenia koosseisu.

Basescu ettepanek äratas Euroopa Liidu institutsioonides tähelepanu.

Rumeenia ja Ukraina vahele jääv Moldova on Euroopa üks vaesemaid riike. Keskmine palk on 175 eurot kuus.

Enne Esimest maailmasõda kuulus Moldova ala Venemaale, Teise maailmasõja järel aga Nõukogude Liidule.

Moldovas on võimul nõrk Euroopa Liidu liitumist pooldav koalitsioon. Peamine opositsioonipartei, kommunistlik partei peab ELi parema lahendusena kui tolliliitu Venemaaga, kus oleksid ka Valgevene ja Kasahstan.

2009. aastal käivitas EL programmi, millega püütakse lisaks Moldovale ka Ukrainat, Gruusiat, Valgevene, Armeeniat ja Aserbaidžaani ELile lähemale tuua.

Nende riikidega peetakse läbirääkimisi assotsiatsioonilepingu üle, millel ei ole mitte midagi tegemist ELi liikmesriigi staatusega.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles