Uruguayst saab esimene riik, kus kanepi müük meelelahutustarbimiseks on seaduslik

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanep
Kanep Foto: SCANPIX

Uruguays saab sel nädalal maailmas esimene riik, kus kanepi müümine meelelahutuslikuks tarbimiseks on seadusli.

Kanepi müümise ja tarbimise seaduslikuks muutmine on osa Uruguay presidendi Jose Mujica kuritegevuse vastu võitlemise kampaaniast, edastab AFP.

Mujica selgitas, et nad katsetavad uusi viise võitluses narkosõltuvuse ja –kuritegevuse vastu.

«Anname oma panuse inimkonna heaolu suurendamisse. Oleme nagu katsejänesed,» lausus president.

Uruguays kehtestatud uue seaduse kohaselt kontrollib riik kanepi kasvatamist, tootmist ja müüki.

Üle 18-aastased saavad ametlikult registreerides õiguse kuue kanepitaime kasvatamiseks ning kuni 40 grammi kanepi ostmiseks ühes kuus. Samuti tohivad nad suitsetada klubides kanepit.

Valitsuse sõnul aitab kanepi müügi seadustamine varustada inimesi odavama ja parema kvaliteediga kanepiga kui tänavakaubanduses müüakse. Loodetakse, et riigi kontrollitav kanepimüük tõrjub kõrvale tänavakaubanduse.

Seni oli Uruguays müük ebaseaduslik, kuid tarbimine mitte. Selle aasta septembris tehtud uuring näitas, et 61 protsenti rahvast oli kanepi müügi seaduslikuks muutmise vastu.

Uruguay parlamendi alamkoda hääletas kanepi müügi seadustamise üle selle aasta augustis, kuid ülekoda annab oma nõusoleku alles sel nädalal.

Ka USAs on kanepi tarbimine leevenenud. Colorado ja Washingtoni osariikides saab alates järgmisest aastast müüa kanepit meelelahutuslikuks tarbimiseks. Colorados on 130 poodi ja apteeki saanud selle müügiloa ning 300 müügiloa palvet on veel käsitlemisel.

Washingtonis hakatakse kanepi müügilubasid väljastama 2014. aasta suvel. Kanepi kasvatamist, müüki ja reklaami kontrollivad kohalikud võimuorganid.

USAs on kanepi meditsiiniline kasutamine seaduslik 19 osariigis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles