Kuidas mõjuvad pühad meie tervisele?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Suurbritannias läbi viidud värske uuring näitas, et inimesed võtavad pühade ajal kaalus juurde umbes 1,3-2,2 kilogrammi ja nendest kilodest vabanemiseks läheb aega umbes 4 kuud.

Kuna jõulud ja aastavahetus on pidulikud sündmused, siis kipuvad inimesed ka oma toidulaudu sel ajal rikkalikumalt katma. Kuna tarbitakse peaaegu topelt koguses kaloreid, siis pole ka ime, et keskmiselt võetakse kaalus juurde umbes 1,8 kilogrammi (brittide seas leidus ka neid, kes tunnistasid, et on jõulude tõttu üle 3 kilogrammi juurde võtnud), kirjutab The Daily Mail.

Aga see pole veel kõik - uuringu käigus tehti kindlaks, et üleliigsetest jõulukilodest vabanemine võib aega võtta kuni kevadpühadeni. 34 protsenti uuringus osalenud inimestest ütles, et neil kulub umbes 4 kuud selleks, et taastada jõuluajale eelnenud figuur ja kaalunumber.

Osalenutest 94 protsenti sõnas, et võtavad pühadel aja maha, et nautida perekonnaga aja veetmist ja head toitu.

Vaid 18 protsenti ütles, et nende jaoks toimub suurem söömine ajavahemikus 24-26. detsember ja pärast seda jätkavad nad oma tavalisi toitumisharjumusi järgides.

Ent 44 protsenti vastanutest laseb end lõdvaks 24. detsembril ja jätkab samamoodi kuni uue aastani. 32 protsenti osalenutest tunnistas, et nende jaoks kestavad pühade pidustused lausa kuu aega, sest nad alustavad detsembri alguses. Kõigest 3 protsenti ütles, et nemad ei pinguta jõulude ajal toiduga üle.

52 protsenti vastanutest lausus, et tarbivad topelt koguses kaloreid, tõenäoliselt alkoholi tarbimise tõttu.

Kõik tahavad jõulude paiku end lõdvaks lasta, kuid kui taastumine võtab paar kuud aega, siis tekib küsimus, kas ei peaks end ka jõuluajal veidi tagasi hoidma? Ekspertide sõnul aitab kaalutõusu vähendada see, kui süüakse aeglaselt ja mõõdukas koguses. Ja ka jõulude ajal tasuks end veidike aktiivsemalt liigutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles