Kolm andestamatut valet, mis lõhuvad abielusid

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Paarisuhteterapeut Carol Freund kirjutab portaalis YourTango kolmest suurest valest, mis abielusid lõhuvad ja tuletab inimestele meelde, et halbu emotsioone pole olemas.

Tõeline armastus on ainus, mida sa õnnelikuks eluks vajad. Kõlab tuttavalt? Ilmselt küll, sest see on üks suurimaid valesid, mida kasutatakse reklaamides, filmides, armastuslugudes, ent mis tegelikult lõhub suhteid. Teiste valede hulka kuulub näiteks see, et partner teeb sind alati õnnelikuks ja lohutab sind, kui sa oled kurb. Mainimata ei tasuks jätta ka seda valet, et armumisefaas kestab igavesti.

Kahjuks on nii, et mida rohkem armastust sa vajad, seda suurem on tõenäosus haiget saada ja end tühjana tunda. Siis hakataksegi uskuma neid valesid, millega meid kogu aeg ümbritsetakse. Usutakse, et partneri ülesandeks on meid õnnelikuks teha. Suhtes olnud inimesed teavad, et see ei vasta tõele.

Parimad abielud on loodud inimeste poolt, kes tunnevad iseennast ja oma partnerit läbi ja lõhki. Suhteeksperdid on kindlaks teinud näiteks selle, et inimesed armuvad alateadlikult kergemini neisse, kes toovad neis esile peidetud valu. Ütlused stiilis «sa ei saa parandada seda, mida sa ei tunne» viitavad asjaolule, et me valime alateadlikult enda kõrvale inimesi, kes toovad mineviku valu esile. Täpselt samuti mõjume meie ka partnerile.

Kuidas võidelda suurimate armastust ja suhteid puudutavate valedega? Kõigepealt tasuks teada, et ükski emotsioon pole halb. Täisväärtusliku elu jooksul koged sa kõiki emotsioone. Õpi tundma ilma teisi inimesi süüdistamata. See on väga tähtis selleks, et luua ja kogeda häid suhteid. Sul on parem võimalus probleeme lahendada, kui sa oled võimeline oma viha ära kannatama, rahunema ja siis olukorda analüüsima.

Õpi tundma ilma emotsioonide ajel tegutsemata. See, kui keegi teine peale su abikaasa tekitab sinus erutust ja iha, ei tähenda automaatselt, et peaksid temaga voodisse minema. Võib-olla otsustad seda teha, kuid parem on see, kui oled võimeline oma ihadele vastu astuma ja otsustama, kas see on partneri petmist väärt.

Tunded on nagu ilmastikuolud - neid on paljud ja mõnega on raske toime tulla. Kui sa aga oled võimeline erinevaid emotsioone ära tundma ja oskad nendega käituda, siis tõmbad tõenäolisemalt ligi häid kaaslaseid ja lood tugevamaid suhteid.

Ärge uskuge seda, kui keegi ütleb teile, et abielu on lihtne. Ent teadke, et kogu töö ja vaev tasub end lõpuks ära.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles