Valitakse Eesti kaitslikum autojuht

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

Pühapäeval algab Pärnus Eesti autokoolide liidu korraldatav kampaania “Kaitslik autojuht”, mille eesmärk on propageerida liiklusohutust ja valida välja Eesti kõige tähelepanelikum sohver.

Kampaania korraldaja Lenno Põder märkis, et Eesti autokoolide liit (EAKL) ühines eelmisel aastal Euroopa liiklusohutuse hartaga, mille eesmärk on vähendada Euroopas liiklusõnnetuses hukkunute arvu 2004. aasta 50 000 inimeselt 25 000 selleks aastaks.

“Eesmärgi täitmise üks osa on kampaania “Kaitslik autojuht”, mille kaudu teavitatakse inimesi kaitsliku juhtimisviisi tähtsusest ja autojuhid saavad võistlustel reaalselt oma oskusi proovida,” seletas Põder.

Kontrollitakse teooriat ja sõiduoskust

“Kaitsliku autojuhi” kampaania võistlus on mõeldud kõigile autojuhtidele, kes soovivad panna proovile oma sõiduoskust kaitsliku juhtimise põhimõtetest lähtuvalt. Võisteldakse kolmes vanusegrupis: 16-25 eluaastat, 26-54 eluaastat ja 55 ning vanemad.

“Vanusegrupid on sellepärast, et noored on riskialtimad, vanematel on omakorda vana kooli sõiduvõtted sisse juurdunud, mis erinevad tänapäevastest tuntuvalt,” seletas Põder.

Esmalt peavad osalejad sooritama 30 küsimusest koosneva teooriatesti, milles on küsimusi nii liikluseeskirjast kui uuelaadseid küsimusi kaitsliku sõidustiili kohta. Igast vanusegrupist pääseb edasi kuni 20 paremat täpsussõidule.

“Täpsussõit sooritatakse autokooli autodega, et kõigil oleksid võrdsed tingimused ja sõitja õpiks tunnetama võõrast autot,” selgitas Põder. “Sõidueksam on sujuvuse ja õigete juhtimisvõtete, mitte kiiruse peale.”

Nii tuleb täpsussõidul sooritada korrektne sõidu alustamine, parkimine, edaspidi ja tagurpidi sõitmine, sõitmine läbi kitsa värava, teele kukkunud takistuse ületamine ja korrektne üle kitsa laua sõitmine. Eksami sooritamiseks on aega viis minutit. Hinnatakse sõidu korrektsust ja täpsust. Aeg pole oluline.

Roolijoodikud jäävad eemale

“Kaitsliku autojuhi” võistlusest saavad osa võtta autojuhid, kellel puuduvad raskemad rikkumised liikluses. Nii on välistatud osalemine roolijoodikutel ja selliste rikkumistega autojuhtidel, mille tõttu on ette nähtud juhtimisõiguse peatamine.

“See välistab võimaluse saada kaitslikuks autojuhiks isikul, kes on suuremat sorti liiklureeglite rikkuja,” kommenteeris Põder.

Eesti neljas regioonis korraldatav võistlus tipneb finaalvõistlusega, kus iga regiooni paremad selgitavad omavahel välja Eesti “Kaitsliku autojuhi 2010”.

“Kaitsliku autojuhi” võistlused leiavad aset 16. mail Pärnus, 30. mail Tallinnas, 6. juunil Rakveres ja 13. juunil Tartus. Ürituse finaal toimub juulis.

Konkursile saavad kõik soovijad registreeruda Eesti autokoolide liidu kodulehel internetis www.autokoolideliit.ee.

Esimene etapp toimub pühapäeval Pärnu ARK eksamiplatsil. Kohapeal registreerumine algab kell 9 ja rada avatakse kell 9.45.

Kaitslik juhtimisviis on autojuhi oskus näha enda ümber toimuvat ja võime ennetada liiklusõnnetusi, arvestades seejuures teiste juhtide võimalikke vigu ning ilmastikutingimusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles