Tükk Isaac Newtoni kuulsast õunapuust saadetakse kosmosesse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isaac Newtonit kujutav maal 1703. aastast
Isaac Newtonit kujutav maal 1703. aastast Foto: SCANPIX

Kuulsa inglise füüsiku Sir Isaac Newtoni gravitatsiooniseaduseni sõnastamisel aidanud õunapuu tükk saadetakse gravitatsiooni eirama ehk kosmosesse.

Väidetavalt pärineb puutükk just sellest õunapuust, millest õuna kukkumine andis Newtonile gravitatsiooniidee, kirjutab BBC.

Kuninglikus teadusarhiivis olev puutükk antakse briti juurtega astronaudile Piers Sellersile, kes selle kosmosesüstik Atlantise pardale kaasa võtab.

Atlantis stardib 14. mail koos kuue astronaudiga. 12 päeva pikkune missioon on selle kosmosesüstiku jaoks viimane.

Lisaks õunapuutükile jõuab kosmosesse ka Sir Isaac Newtoni pilt.

«Olen kindel, et Newtonile meeldiks, kui ta gravitatsiooni puudumist ise omal nahal kogeda saaks,» lausus astronaut Piers Sellers.

Pärast lendu tagastatakse puutükk ja Newtoni pilt Briti kuninglikule teadusarhiivile.

Kuulus õunapuujuhtum ilmus esmakordselt 1752. aastal William Stuckley  raamatus «Memoirs of Sir Isaac Newton`s Life».

Sir Isaac Newton (1643 – 1727) oli  Inglise füüsik, matemaatik ja astronoom. Sõnastas 1687. aastal mehhaanika põhiseadused ja gravitatsiooniseaduse, lõi diferentsiaal- ja integraalarvutuse, avastas 1666. aastal dispersiooni, lahutas valge valguse prisma abil spektriks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles