Raamat: Kennedy mõrva uurijate eest varjati tähtsaid fakte

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
John F. Kennedy
John F. Kennedy Foto: SCANPIX

USAs ilmub täna uus raamat, milles käsitletakse USA presidendi John Fitzgerald Kennedy mõrvamist 1963. aastal Dallases.

Raamatus seisab, et Kennedy mõrva uurinud Warreni komisjoni eest varjati fakte, mis olid seotud mõrvariks peetud Lee Harvey Oswaldi Kuuba sidemetega, edastab foxnews.com.

Raamatu autoriks on Philip Shenon ning teos kannab pealkirja «A Cruel and Shocking Act: The Secret History of the Kennedy Assassination». (Julm ja šokeeriv tegu: Kennedy mõrva salajane ajalugu).

Shenon kirjutab, et USA Luure Keskagentuur (CIA) varjas uurijate eest tähtsat materjali, mis käsitles Oswaldi külaskäiku Mehhiko pealinna Mexicosse paar kuud enne mõrva.

Oswald külastas seal Kuuba ja Nõukogude Liidu saatkonda ning ta kontakteerus Fidel Castro toetajatega. Oletatakse, et ta kohtus ka Nõukogude Liidu KGB esindajaga, kelle tööülesandeks olid salamõrvad. Tema võis Oswaldit mingis mõttes koolitada. 

Hiljem jõudis FBI tollase juhi J. Edgar Hooverini info, et Kuuba juht Fidel Castro oli kuulnud oma riigi diplomaatidelt Oswaldi eesmärgist Kennedy mõrvata.

Shennon ei ütle otse välja, et kuubalased või venelased oleks mõrva taga olnud, samas nad võisid olla sellega kursis.

Oswaldi võidi Mexicos pidada ka USA saadetud provokaatoriks.

CIA ja FBI püüdsid varjata seda, et nad ei olnud oma töös tasemel, kuna Oswaldil õnnestus Kennedy tappa.

Oswald oli varem püüdnud Texases Dallases tappa paremäärmuslike vaadetega kindralit Edwin Walkerit, kuid see ebaõnnestus. Sellest saadi teada alles pärast Kennedy mõrva.

John Fitzgerald Kennedy (29. mai 1917 Brookline, Massachusetts – 22. november 1963 Dallas, Texas), tuntud ka initsiaalide JFK all, oli Ameerika Ühendriikide 35. president.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles