Suus olevad bakterid on sama unikaalsed kui sõrmejäljed

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suus olevad bakterid on sama unikaalsed kui sõrmejäljed
Suus olevad bakterid on sama unikaalsed kui sõrmejäljed Foto: SCANPIX

USA Ohio ülikooli uuring näitas, et suu bakteriaalne koostis on sama unikaalne kui sõrmejäljed.

Just nende bakterite abil saab teha kindlaks inimeste etnilise päritolu, edastab Daily Mail.

Teadlased uurisid ligi 400 liiki erinevaid mikroobe, tegemaks kindlaks, milliseid neist leidub valgenahalistel, asiaatidel, latiinodel ja mustanahalistel.

Ekspertide sõnul oli see uuring läbimurdeks meditsiinis. Nende bakterite abil saavad arstid uurida, miks mõnedel inimestel esinevad teatud haigused sagedamini.

Teadlaste sõnul paljastas uuring ka selle, et mõned hambaravimeetodid ei pruugi kõigile sobida.

Varem arvati, et kõikidel inimestel on suus sama tüüpi ja koguses baktereid.

Uuring paljastas, et neljal etnilisel grupil on ühesuguseid baktereid suus vaid kahe protsendi ulatuses. Igal etnilisel grupil olid ka spetsiifilised, päritud bakterid.

«Osadel etnilistel gruppidel on baktereid, mida teistel etnilistel gruppidel ei ole. See aitab hambaarstidel luua just selline raviplaan, mis sobib teatud isikuga,» teatasid teadlased.

Uuringu juht Purnima Kumar sõnas, et suuhügieeni harjumused määravad, millised bakterid meie uus on ja millised seal ellu jäävad. Samas mängib selles rolli ka geneetika. Mitte ühelgi inimesel ei ole suus samasugused bakterid. Tegemist on sama unikaalse asjaga nagu seda on sõrmejäljed.

Ta lisas, et nende katses osales 100 inimest ning 62 protsendise tõenäosusega sai suus bakterite abil isiku etnilisus kindlaks teha. Afroameeriklaste puhul sai 100 protsendi ulatuses bakterite järgi etnilise päritolu kindlaks teha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles